החלום הכל-כך ציוני לארוז תיק קטן ולרדת למקום הכי נמוך בעולם עם עיתון או ספר טוב, ופשוט לצוף לנו על מי ים המלח הולך ונמוג. בקרוב הוא יהפוך לנוסטלגיה שרק זקני השבט יוכלו להיזכר בה ולספר אודותיה לילדיהם ולנכדיהם. ואכן ים המלח הוא סיפור, סיפור שמשלב אמנם ציונות אך גם לא מעט ציניות תאגידית.
היה זה המהנדס נובומייסקי שבנה, לפני כ-80 שנה, את מפעלי ים המלח. זה אף היה חלק מחזונו הציוני של חוזה המדינה הרצל, שראה בים המלח משאב טבע חשוב. אך האם הרצל חזה את הפיכת ים המלח לים המוות, במובן של ים שהולך וגוסס לנו מול העיניים? יש לשער שלא.
את גוויעתו האיטית והמתמשכת של ים המלח כולנו רואים. קו החוף הצפוני נסוג, בקרוב יצוץ בו אי, החלו להיווצר בולענים מסוכנים, וישנם נזקים משמעותיים לתשתיות וגם לסביבה. על פי תחזיות של המשרד להגנת הסביבה אם לא נטפל בבעיה בהקדם - ים המלח עלול להפוך מאחד מפלאי העולם לאסון אקולוגי.
מומחים מייחסים את התייבשות ים המלח ל-2 גורמים עיקריים. הגורם הראשון הוא סביבתי – ים המלח מתייבש כי הוא אינו מקבל די מים מנהר הירדן. ידוע לכל שאנו נמצאים בשנים שחונות וגשמים רבים אַיִן. הגורם השני שתורם לייבוש ים המלח הוא מפעלי ים המלח. כאשר המוצר המוביל של מפעלים אלו הוא האשלג. עכשיו שימו לב לנתון המדהים הבא: 10% מכלל ייצור האשלג בעולם מופק, כאן אצלנו, במפעלי ים המלח!
צילום: Pixabay
ואיך כל זה קשור אל כל אחד ואחת מאיתנו? מיד תבינו.
אשלג הוא אחד המרכיבים העיקריים של דשני חקלאות כימיים. אנחנו לא מדברים כאן רק על חקלאות מסחרית או גינון ציבורי. ייתכן וגם אתם, בגינה שלכם, בחלקת גן העדן הפרטית שלכם, מדשנים בדשנים כימיים הכוללים אשלג שמקורו בים המלח, ובכך אתם למעשה משתפים פעולה ותורמים לייבושו של ים המלח.
לפי הערכות, כמות המים הנגרעת מים המלח מדי שנה עקב פעילות מפעלי ים המלח הישראליים ומפעלים ירדניים עומדת על כ-250 מיליון מטרים מעוקבים! שאיבה מתמשכת של מי ים המלח לצד שנים רבות של בצורת מתחילים להראות את אותותיהם ורבים חוששים לגורלו של ים המלח, ובצדק.
דשן כימי נוזלי למשאבות דישון או דשנים כימיים - רובם כוללים אשלג הנכרה מים המלח הגווע שלנו והולכים לטובת גינות ציבוריות ופרטיות, שדות, פרדסים, אדניות, עציצים קטנים או חממות. האם זוהי גזרת גורל? או שמא יש לנו מה לעשות?
צילום: Pixabay
יש חלופות ציוניות יותר וזה בידיים שלנו
נכון, כאשר אנחנו רוכשים דשנים כימיים הכוללים אשלג מים המלח אנחנו קונים כחול לבן ותורמים לתעשייה הישראלית. אבל יש לזה מחיר, והמחיר הוא כאמור חיסולה של אחת מתופעות הטבע המדהימות ביותר בעולם. אבל יש אלטרנטיבות אקולוגיות וגם הן תוצרת כחול לבן.
בגינות הפרטיות שלנו בוודאי שאין צורך בדשנים כימיים שמקור האשלג שלהם בים המלח. שכן מאזן המינרלים בקרקע של הגינות הביתיות שונה מהותית מזה של שטחי גידולים חקלאיים. בשטחים חקלאיים כמות משמעותית מאוד מהמינרלים הולכת אל הפירות והירקות. בנוסף, שיטות שונות של עיבוד ופליחת הקרקע גורמות לפירוק מואץ של חומר אורגני ולשחרור מינרלים הן לתמיסת הקרקע והן לאטמוספירה.
מנגד, בגינה הביתית שלנו אנחנו יכולים בנקל להגיע למצב שבו רוב החומרים האורגניים שהצמחים מייצרים ישארו בתחומי הגינה, ולכן הגינה מאבדת מעט מאוד מן המינרלים החיוניים שלה. כל שעלינו לעשות כדי ליהנות מיבולים יפים זה לאפשר סביבה נוחה ליצורי הקרקע על מנת שאלו יפרקו את החומר האורגני, וכן לספק לצמחים חומרים (ביו-סטימולנטים, למשל) שיסייעו לתהליך המטבולי של קליטת המינרלים והסעתם ברקמות הצמח. אז למה שנביא את ים המלח לגינה שלנו? היום יש באפשרותנו ליהנות מכל העולמות. אנחנו יכולים בקלות רבה לצמצם למינימום את השימוש בדשנים כימיים, הכוללים אשלג מים המלח, ולעבור לשיטת הזנה נכונה ובריאה יותר לסביבה ולגינה הפרטית שלנו.
שיטה זו כוללת דשנים אורגניים וביו-סטימולנטים (מאיצי גדילה) - כולם תוצרת כחול לבן וכל זאת, מבלי לכלות את משאבי הטבע הלאומיים שלנו.
כחקלאים או כגננים אנחנו צריכים ללמוד מטעויות העבר, להסתכל על ה'כאן ועכשיו' אבל גם להישיר מבט קדימה. עלינו להזין בצורה נבונה את הקרקע כך שתמשיך לשמש אותנו גם בעתיד ובו-בזמן גם לטפח את הגידולים שלנו. מוטלת עלינו החובה לשמר את המגוון הביולוגי, וכדי לעשות כן עלינו להפחית עד כמה שניתן את השימוש בכימיקלים. שימוש בדשנים וחומרי הדברה אורגניים לצד שימוש במזרזי גידול טבעיים הם, אפוא, הפתרון הטוב ביותר - הן לקרקע שלכם, הן ליבולים והן לסביבה שבה כולנו חיים.
שימוש בחומרי דישון אורגניים ובביו-סטימולנטים טבעיים הוא מצב של Win-Win: הדשנים האורגניים מייתרים את השימוש בדשנים כימיים שרכיביהם מיוצרים מים המלח ותורמים להתייבשותו של הים. בנוסף, הדשנים האורגניים אינם מזיקים לקרקע (כפי שקורה עם דשנים כימיים) כי אם מזינים ומעשירים אותה. כמו כן, הדשנים האורגניים והביו-סטימולנטים הינם טבעיים ויוצרים סינרגיה חיובית עם המגוון הביולוגי המקומי. ולבסוף, שימוש בביו-סטימולנטים אקולוגיים מגדיל את כמות היבולים משמעותית, מזרז את הגדילה והפריחה ובמקביל גם מפחית את כמות הדשנים הכוללת הנחוצה להתפתחות הצמחים. כך שבסופו של יום כולנו מרוויחים.