/יואל זהר בית "עדי" ברחובות, מרכז יום לנערות שהחיים לא הקלו עימן, הוא גם בית מאפה בו מיוצרים קישים מעוררי תיאבון בחסות הכותרת "בשבילכם זה טעם של בית - בשבילנו זה הבית". תכירו
זה היה יכול להיות פרק בתוכנית בישול של ערוץ החיים הטובים: קבוצת נערות, לגופן סינר בוהק, לידיהן כפפות לבנות, אופות בשקידה קישים עשירים. שמנת מתמזגת עם תערובת גבינות, גושי ענק של חמאה נמזגים אל תוך בצק פריך. פטריות טריות נפרסות דק-דק, וטעמי סוכר ויין נמהלים אל תוך קערת כרישה מאודה בעדינות. בחלל המטבח הקטן פושט ריחו המשכר של מאפה טרי, של גבינת עזים מבעבעת, של בצק פריך ומפתה.
אלא שלחיים האמיתיים יש קצב אחר, והחיים הטובים יכולים לעתים להיות רק חלום שניבט מעל מסך הטלוויזיה. "בשבילכם זה טעם של בית - בשבילנו זה הבית", היא סיסמתן של האופות הצעירות, השותפות לניהול עסק קטן לאפיית קישים. בהתאם, ניתן לו השם "קיש מבית", מאז החל בפעילותו לפני כחצי שנה. הבית של הקישים הוקם כחלק מבית "עדי", מרכז יום לנערות במצבי סיכון הפועל ברחובות. בנות המרכז, לכל-אחת סיפור אישי משלה, נאבקות עם קשיי החיים עוד מילדותן. הקישים האיכותיים והעשייה מעניקים משמעות נוספת, מלאה ומעשירה, לחיי היומיום שלהן, לצד כישורים ותקווה לעתיד אחר.
"אנחנו עושות משהו משלנו". מיזם "קיש מבית" (צילום: יסמין ואריה צלמים)
"משהו שעשינו בעצמנו"
"יש לנו מתכון סודי", אומרת מ', שאחרי שעתיים בהן טרחה ועמלה במטבח מרשה לעצמה לשגר חיוך רחב לאוויר. "הסוד הוא הרבה אהבה, ובגלל שאנחנו מכינות אותם הם טעימים. העבודה הזו נותנת לנו סיפוק, כנות, אכפתיות ופתיחות. כיף לנו פה, כי זה משהו משלנו". למרכז "עדי", היא מספרת, מגיעות נערות בנות 13 עד 21. "הן מגיעות עם בעיות מהבית, לחלקן בעיות שתייה או סמים. הן לא לומדות, מסתובבות עם גברים שהן לא צריכות להסתובב איתם".
"זו עבודה מעניינת ומסקרנת", מוסיפה ו' בת ה-17 וחצי מלוד. "זה מעסיק, יותר חשוב מסתם ללכת לשתות עם חברים או להסתלבט על אנשים". ו', שאחראית על הכנת הבצק, רידודו וחיתוכו, מסדרת ביד מיומנת את העיסה בתבניות הכסופות.
"בימי שישי, כשמישהו קונה מאיתנו קיש או שניים בדוכן שלנו בקניון רחובות, ואחרי שבוע חוזר ומזמין עוד כמה תבניות, זו הרגשה טובה", היא מתרגשת. "זה משהו שאנחנו עשינו בעצמנו".
את "קיש מבית", שיוזמיו בחרו למתג כעסק איכותי, מנהל ישי יפת, מקצוען מנוסה, בוגר בית הספר לבישול תדמור. יפת התנדב תקופה ארוכה בניידות הנוער של עמותת "עלם", המפעילה גם את מרכז "עדי". את פעילותו בניידות הוא הפך לדרך חיים - ויחד עם הבנות הקים את בית האפייה הקטן. לתמיכה במיזם מצטרפים משרד הרווחה והביטוח הלאומי, הארגונים "ציונות 2000" ו"אשלים" וחברת אפלייד מטריאלס, שאף משווקת את הקישים בבתי הקפה במשרדיה ברחובות.
"העסק נותן לבנות כלים להתמודדות עם העולם האמיתי", יפת מסביר. "אבל כמו בכל עסק מתחיל בשלביו הראשוניים, אנחנו נאבקים לשרוד כלכלית ולהימנע מגירעונות". בימים אלה, הוא ממשיך, הבנות מנסות לאתר לקוחות נוספים על-מנת שהעסק יצליח. "המטרה שלנו היא להגיע לפחות לאיזון כלכלי, ואולי גם לרווח שפירותיו יהיו הכשרות מקצועיות ופעילויות חברתיות". עד אז, הוא מסכם, ההצלחה הטיפולית אינה מחפה על החשש להמשך קיומו של בית המאפה הקטן.
"קיש מבית", אהרוני 19 רחובות, להזמנות התקשרו 054-9773603 או 054-9773837