
חללית של נאס"א הצליחה לצלם שתי תמונות של הגשושית הסינית שנחתה במכתש פון קרמן בצד הרחוק של הירח. הצילום הראשון של צ'אנג'-אה 4, ב-30 בינואר, נעשה כשהחללית הרובוטית נמצאה במרחק של יותר מ-200 קילומטרים מאתר הנחיתה, כך שהגשושית בתמונה משתרעת על פני כמה פיקסלים בלבד וכלי הרכב הרובוטי שלה לא נראה כלל. למחרת הצליחה החללית להתקרב יותר לאתר הנחיתה ולצלם תמונה ברורה יותר של הגשושית, הרכב הרובוטי, והצל שלהם על קרקעית המכתש.
צ'אנג-אה 4, הגשושית הרביעית של סין בירח, נקראת על שם אלת ירח במיתולוגיה הסינית. הגשושית שוגרה בתחילת דצמבר האחרון ואחרי כמעט חודש נחתה - לראשונה - בצד הרחוק של הירח (הכינוי "הצד האפל" הוא שגוי – זהו צדו של הירח שאינו נראה מפני כדור הארץ – בגלל הסנכרון בין סיבוב הלוויין להקפתו את הפלנטה שלנו. הוא מואר על ידי השמש באותה מידה כמו הצד הקרוב אלינו). לאחר הנחיתה שחררה הגשושית את הרכב הרובוטי שלה, יוטו 2, או "ארנב ירקן". יוטו אמור להצליח לפעול שלושה חודשים בתנאי האקלים הקשים שעל הירח. הגשושית עצמה, שגודלה כגודל רכב משפחתי, מתוכננת לתפקד שנה שלמה.
מטרת שני הכלים הרובוטיים היא לצלם את פני השטח של הירח, לחקור את הגאולוגיה שלו, לחפש קרח, לסרוק את שמי הלילה בחיפוש אחר אותות שניתן לקלוט רק כי הירח עצמו חוסם את הרעש שמייצר השדה המגנטי של כדור הארץ, ואפילו לנסות לגדל תולעי משי.
מכתש פון קרמן, בו נחתה הגשושית, הוא חלק מאגן הקוטב הדרומי של הירח, שנוצר מהתנגשות חללית לפני 3.9 מיליארד שנה. ההתנגשות חשפה שכבות גאולוגיות ממעמקי הירח, ולכן המדענים סקרנים לגלות מה המחקר הגאולוגי של האזור יניב.
https://www.haaretz.co.il/science/.premium-1.6920159