טיפולי שיניים רשלניים עלולים להסב סבל רב למטופל, סבל פיזי ונפשי כאחד. לצד הכאבים המשתקים המשביתים כל שגרה, הרי שפגיעה בשיניים, הממוקמות במרכז הפנים ונוכחותן בחזות שלנו היא משמעותית, גוררת ירידה בביטחון העצמי ואף דיכאון.
כיצד נדע האם הנזק שנגרם לנו מצריך פניה לעורך דין רשלנות רפואית?
צילום: פיקסאביי
אילו פרמטרים בודק עורך דין רשלנות רפואית?
מקרים רבים של רשלנות רפואית עקב טיפול שיניים רשלני מגיעים לבתי המשפט בישראל, אך מקרים רבים אף יותר אינם מוצאים את דרכם אל בית המשפט בשל שתי סיבות מרכזיות:
חוסר מודעות של מטופלים כי טיפול השיניים לו זכו היה רשלני. קרי: תוצאות הטיפול אינן התוצאות הרצויות, אך המטופל, שאינו בקי ברזי רפואת השיניים אינו מודע לפער בין הרצוי למצוי.
מטופלים שאינם מודעים לזכויותיהם שהופרו. קרי: אחת מן הזכויות הבסיסיות, שכל מטופל זכאי להן על פי חוק (למשל: הזכאות לקבלת טיפול ללא הבדל מין, גזע ולאום, או זכאות לטיפול חירום) הופרו על ידי הרופא המטפל.
עורך דין רשלנות רפואית המתמחה בטיפולי שיניים, יבדוק את טיב הטיפול שניתן או נמנע מן המטופל, כמו גם את הנסיבות שהובילו את הרופא לבחור בדרך טיפולית מסוימת ולנקוט בה.
כדי לאפשר בחינה זו, על התובע להמציא לידיו של עורך דין רשלנות רפואית ראיות מוצקות לכך שאכן התרחשה רשלנות רפואית, ולהעביר את צילומי הרנטגן והמפרט הרפואי של הטיפול.
הנזק העלול להיגרם בעת טיפול שיניים הוא קריטי, שכן ברוב המקרים הוא בלתי הפיך ובדרגת חומרה קיצונית אף עלול לסכן את חיי המטופל.
היבטים שונים של טיפולי שיניים רשלניים
טיפולי שיניים הם תחום מורכב, ועל כן רשלנות רפואית בתחום הדנטלי עשויה לבוא לידי ביטוי באופנים שונים.
עורך דין רשלנות רפואית המתמחה בטיפולי שיניים יוכל לקבוע האם אמנם הוענק טיפול רשלני בהסתמך על ההיבטים הבאים:
רשלנות באבחון מצבן של השיניים, שהובילה לטיפול שלא היה בו צורך או לאי מתן טיפול כלל, בהסתמך על תוצאות האבחון הלקוי. במסגרת הרשלנות באבחון, נכלל גם פענוח שגוי או לקוי של תוצאות צילומי רנטגן.
ביצוע של סדרת טיפולי שיניים ללא קביעת תכנית טיפול מקצועית מסודרת.
ביצוע לקוי של טיפולים המכונים "טיפולים משמרים" כגון ניקוי אבן, סתימות אמלגם, טיפולי שורש, עקירות וכדומה).
גרימת נזק בשל קבלת החלטה טיפולית שגויה.
פעולות כירורגיות לקויות (עקירות, הארכות כותרת, ניתוח חוד שורש וניתוחי חניכיים), לרבות רשלנות בהשתלת שיניים ושתלים דנטליים.
אי הפנייתו של המטופל אל רופא מומחה במידה והתעורר צורך.
רשלנות בטיפולים אסתטיים כגון טיפולי אורתודונטיה ליישור שיניים.
ביצוע של "טיפולי ייתר" שלא לצורך במטופל.
אי קבלת הסכמה מדעת לביצוע של טיפול או לחלופין, אי הצגתם של מכלול ההיבטים הכרוכים בו, לרבות תופעות לוואי וסיכונים, או אלטרנטיבות טיפוליות במידה ויש.
קיים הבדל בין טיפולי שיניים שכל מטרתם היא אסתטית (קרי: הלבנה או יישור שיניים) לטיפולים רפואיים. כאשר מדובר בטיפול שהמטופל בחר לבצע מרצונו החופשי ללא כל הצדקה רפואית, היקפה של קבלת ההסכמה מדעת משתנה בהתאם.
עילות לתביעה בגין רשלנות רפואית בטיפולי שיניים
רשלנות רפואית בעת מתן זריקת אלחוש
טיפולי שיניים מורכבים משלבים שונים, אך רובם ככולם מצריכים זריקת אלחוש, המאפשרת לרופא לטפל באופן יעיל תוך צמצום הכאב ואי הנוחות למינימום האפשרי.
למרות שמדובר בהליך שגרתי ביותר, גם הוא עלול להסתבך. כך למשל, מטופלים בעלי רגישות מיוחדת לחומר האלחוש, אשר לקו כתוצאה מן הזריקה בשיתוק חלל הפה. או מטופלים שהזריקה במינון שגוי פגעה בשרירי הפנים שלהם או בלסת, ועד למטופלים שלקו בדום לב.
הפסקת טיפול רפואי בגין חוב כספי של המטופל
טיפולי שיניים רבים אורכים זמן רב, לעתים שבועות ואף חודשים רבים. טיפולים אלו הם בדרך כלל מורכבים ויקרים מאוד, ולעתים אין ידו של המטופל משגת את הסכום הנדרש להשלמת טיפול.
אם רופא השיניים מסרב לסיים את הטיפול בשל חוב כספי, הרי שהוא אשם בהפרת חובת הנאמנות ואף ברשלנות רפואית.
אילו פעולות יש לנקוט בעקבות טיפול רשלני?
בפני המטופל שנפגע עומדות מספר אפשרויות פעולה: באפשרותו להגיש תלונה למשרד הבריאות, להגיש תלונה להסתדרות לרפואת שיניים או לפנות אל עו"ד רשלנות רפואית לשם הגשת תביעת נזיקין בבית המשפט.
ההבדל המרכזי בין שלושת האפשרויות הוא ההשלכות שלהן על כל הנוגעים בדבר:
תביעת נזיקין מטרתה לפצות את התובע על הנזקים שנגרמו לו, ולאפשר לו לתקן את הנזק ככל שניתן. בשום מקרה, התביעה אינה דרך "לנקום" או להעניש את הרופא שהתרשל.
מטרתן של תלונות לגופים שאוזכרו לעיל, היא נקיטה בהליכים שיובילו אף לשלילת רישיונו של הרופא במידה ונמצא כי אכן התרשל.
שלבים חיוניים להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בטיפולי שיניים
כאשר המטופל סבור כי נזקים שנגרמו לו הם תוצר ישיר של טיפול שיניים לקוי ורשלני, עליו לנקוט בצעדים הבאים:
להגיש לעורך דין רשלנות רפואית את כל המסמכים שברשותו, הקשורים לטיפול השיניים שהסב נזק.
המסמכים יוגשו לרופא שיניים המומחה בתחום התביעה לבדיקה וייעוץ. במידה ויתגלה כי הטיפול סטה מן הפרקטיקה הידועה, יגיש הרופא המומחה את חוות דעתו באשר להתנהלות הלקויה.
במידה ואכן יש עילה לתביעה, על התובע להתייעץ עם עורך דין רשלנות רפואית באשר למידת הנזק שנגרם לו, לרבות הוצאות עבור תיקון או טיפול מנע, כמו גם הכאב והסבל שהיו מנת חלקו בשל הטיפול הרשלני.