קלנועית היא מתקן עזר שניתן להגדיר אותו כסיעודי, אם כי הוא משמש גם אנשים שאינם סיעודיים בהתנהלות יומיומית, קבועה ושגרתית. היא מסייעת לאנשים בעלי מוגבלויות מסיעודיים ועד קשישים לנוע בצורה חופשית, ללא צורך בדבר פרט לטעינה מכל שקע חשמל פשוט. כך תבחרו קלנועית בטיחותית ובטוחה:
צילום: פיקסאביי
התאמת הדגם לצורך והשימוש האישי
את דגמי הקלנועית הרבים אפשר לפגוש במגוון תצורות: עם גגון או בלי, עם תא אחסון, מושבים אחוריים, מהירויות נסיעה משתנות, הספק חשמלי שונה ועוד. כל אדם יוכל לבחור לעצמו את הדגם המתאים על בסיס התאמתו לצרכים האישיים ולהרגלי השימוש הקבועים. ועם זאת, ניתן לחלק את סוגי הקלנועיות לשניים:
הראשונה – קלנועית ממונעת עם הגבלת משקל של 250 ק"ג וטווח נסיעה של עד 60 קילומטרים. קלנועיות אלו מגיעות למהירות של כ-20 קמ"ש ויתאימו לנסיעה בתוך ערים, יישובים ודרכים שמצריכות הגעה נוחה ובטוחה.
השניה היא דגמי המיני קלנועית – הן קטנות יותר מהקלנועית הממוצעת ויתאימו לנוסע בודד עד 160 ק"ג. טווח הנסיעה לנסיעה בודדת הוא עד 30 ק"מ ובמהירות מתונה של 6-8 קילומטרים לשעה בלבד. דגמים אלו מתאימים לקיפול ולאחסון נוח באחד מחדרי הבית ואפילו נכנסים לתוך תא המטען של מכונית משפחתית סטנדרטית.
כיצד לבחור בדגם המתאים?
קניית קולנועית בטיחותית מצריכה בחינה מקיפה של מצבו הפיזיולוגי של האדם הסיעודי, בהתחשב בגילו, תנאים סביבתיים באזורי הנסיעה, אופן העלייה לקלנועית ותפעולה בעת הנהיגה, האחריות על הדגם, מהירותו וכמובן מחירו. בשל המומחיות שהתפתחה בתחום והבדיקות המבוצעות לדגמים המיוצרים, כל דגמי הקולנועיות נחשבים ליציבים ובטיחותיים, אך צריך להביא בחשבון גם את הפעולות הנלוות לנסיעה, כמו יכולת הקיפול והחניה שלה, אופן האחסון והמעבר שלה במפתחים שונים כמו מעלית, דלתות ושערים.
למי תתאים הנסיעה בקולנועית?
הקלנועית אינה מתאימה לאנשים שמצבם הסיעודי (או הבריאותי-נפשי) איננו מאפשר נהיגה. מאחר וזהו כלי ממונע, נדרש רישיון נהיגה תקף על מנת לנהוג כרגיל. כמו כן, קיים חוק הגבלת מהירות הנסיעה עד 12 קמ"ש (למרות שרוב הדגמים המיוצרים אינם מגיעים למהירות הזו בפועל) ואסור לנהוג בכבישים מהירים או על המדרכה וכמובן להתחשב בדרכים בהן צועדים הולכי רגל.
אמצעי בטיחות שחשוב לבדוק טרם הקנייה
על מנת לקנות קולנועית בטיחותית, חשוב לבחור בדגם שיוצר אצל יצרנית שמבצעת שיפורי בטיחות חשובים שמתמודדים טוב יותר עם מצב הדרכים והרגלי הנסיעה הקודמים כמו: שילדה חזקה ומערכת למניעת התהפכות או יציאה משליטה, מנגנון עצירה אוטומטי, בולמי זעזועים, מושבים נוחים וגלגלים רחבים. כל אלו צריכים להשתלב בהלימה עם מערכת ההיגוי והנסיעה החלקה והרציפה, כך שהאדם הסיעודי לא יוגבל בשום דרך ויוכל להשתמש בקלנועית כפתרון מלא ומקיף לכל בעיית התניידות קיימת.