אף אחד לא רוצה לדמיין את עצמו עם פה נטול שיניים או סובל מריח שמבריח אנשים ובוודאי לא עם חניכיים מדממות. לסגור את הפה היא לא באמת אופציה ולמה בעצם להגיע למצב כזה של סבל מתמשך? הבעיה היא שלא כולם דואגים לבריאות החניכיים החיוניות לנו במצב תקין, ורדרד ובריא ולמעשה, אנשים רבים סובלים עם התבגרותם מתופעה המכונה רצסיה – נסיגת חניכיים הגורמת לכאבים וגם לשינויים לא אסתטיים כלל שיכולים לפגוע בחיוך וכך גם בדימוי העצמי.
מדוע החניכיים נסוגות?
החניכיים משנות את מיקומם בפה בעקבות השפעות שונות בין אם אי הקפדה על כללי היגיינה כמו צחצוח שיניים או שימוש חכם בחוט דנטלי, פסולת שנלכדה במרווחי השיניים ומהווה קרקע פורייה לזיהומים שונים ואפילו מכה עזה בחניכיים כתוצאה מתאונה כלשהי שיכולה לגרום לתזוזת החניכיים. יש לקחת בחשבון שתרופות מסוימות בעיקר כאלה לטיפול במחלות כרוניות וכן מחסור עקבי בוויטמינים במיוחד בוויטמין C עשויים אף הם לגרום לדלקות חניכיים שתורמות לנסיגה.
רמת הנסיגה אומנם משתנה ממטופל למטופל, אך לרוב מטופלים ידווחו על תופעות דומות כגון רגישות בחניכיים בין אם לחום או לקור, דימומים חוזרים, נפיחויות, אדמומיות ואפילו התפוררות שיניים וריח רע מהפה.
חשוב לדעת שהנסיגה מאיצה תהליך של אובדן שיניים, כי אין את החניכיים שישמרו וידאגו לשן ולכן חשוב לטפל בה בהקדם האפשרי ואצל מומחים לרפואת שיניים.
הנסיגה עלולה לעכב גם תהליכים שונים המעורבים בשיקום הפה כמו שתלים וכתרים, כיוון שברגע שיש נסיגה הפרופורציות בפה משתנות ויש בעיה להתאים את השתל ואת הכתר ואם כבר בוצעו שתלים דנטאליים וכתרים וחלה נסיגה, יתכן שיהיה צורך להתאים אותם מחדש למבנה החניכיים המחודש. אומנם תופעה של נסיגת חניכיים נפוצה יותר בגיל 40 ואילך, אבל גם צעירים יותר עשויים לחוות נסיגה בשל תזונה לא מאוזנת או מכה.
טיפול בלייזר – הפתרון המתקדם לנסיגת חניכיים
הבשורות הטובות בכל הסיפור שאפשר בהחלט לדאוג לבריאות השיניים באמצעות טיפול בנסיגת חניכיים הגורמת לתופעה של שיניים בולטות או שיניים שקועות, עודף חניכיים ועוד סימפטומים לא נעימים הפוגמים בהופעה הכללית ועשויים לפגוע גם בתפקוד. כמובן שאם דנים בדרכי מניעה, חשוב להימנע ככל שניתן מפגיעות פיזיות באזור החניכיים ולהקפיד במקביל על מלאכת הצחצוח, הסרת לכלוך ופסולת שנלכדה בשיניים ובמיוחד ברווחים.
במידה וקיימת בעיה ממשית בחניכיים שקשורה לנסיגה, דעו שיש מה לעשות ואפשר לטפל היום בנסיגת חניכיים באמצעים מתקדמים ולא פולשניים כמו לייזר.
זוהי פרוצדורה המשתמשת באורכי גל בהתאמה אישית לכל מטופל בהרדמת מקומית ומתאימה גם למי שרגישים לטיפולי שיניים או חוששים מפניהם ואפילו למי שהינם בעלי מחלות רקע כמו חולי סכרת או לנוטלים אספירין. הפעולה עצמה של הלייזר אפקטיבית מאוד ומדויקת להפליא, כיוון שהיא מאפשרת להסיר את הרקמה הדרושה ולהותיר רקמת חניכיים בריאה והתוצאה אסתטית וטובה מהבחינה התפקודית.
חשוב מאוד להיות ערים לפוטנציאל של נסיגת חניכיים על מנת לטפל בהקדם, בין אם מדובר בתחושת ריקבון או סדקים בשיניים ודימום. רופא השיניים יוכל לבצע בדיקה ולהמליץ כיצד לעכב את הנסיגה או לטפל בה כמו למשל, באמצעות לייזר. שימו לב שכיום יש מברשות שיניים יעילות יותר ומכשירי ניקוי עוצמתיים לניקוי שאריות של מזון כמו סילונית או ווטרפיק המסייעים בניקוי מרבי ובעיסוי החניכיים ובכל מקרה, חשוב לקבוע תור קבוע לשיננית להסרת אבנית ולהקפיד גם על תזונה נכונה עשירה בוויטמינים ובמינרלים החיוניים לבריאות הפה.