-- מאי 1994 --הצעה לסדר היום, מאת ח"כ יוסף ונונו (העבודה), לתשובת שר המשטרה:
כבוד היושב-ראש, אני מבקש להעלות כאן נושא רגיש וכואב ביותר - המצב השורר היום בבית-העלמין בהר-הזיתים. כל המבקר היום בבית-העלמין בהר-הזיתים בחלקה הספרדית, לאחר שאתה עובר את כנסיית דורמיציון, המהווה מוקד לאלפי תיירים, אתה מגיע מייד לאזור נטוש ועזוב, ואתה חושב שאולי המקום הזה הוא שטח רזרבה לבנייה בעתיד, דבר שמחכה לתכנון, ובינתיים הוא נטוש ואין מי שאחראי למקום. אתה מתקרב למקום ולפניך - קוצים, דרדר, עזובה, הפקרות, הזנחה ולכלוך, ובין הקוצים והעשבים אתה רואה את המצבות, את הקברים - מצבות וקברים של מאות שנים, וגם מצבות וקברים חדשים.
מי שנכנס יותר פנימה וקורא את השמות על המצבות, מגלה קברים של צדיקים דגולים, ידועי שם, המעבירים התרגשות בלב רבים: רבי חיים בן-עטר, רבי מכלוף אבוחצירא, רבי מאיר אבוחצירא, רבי יוסף אבוחצירא. אני מודה שגם אבי וסבי קבורים במקום הזה ורבים מבני משפחתי, לכן אני מבקר הרבה במקום הזה. קבורים גם קורבנות טרור ורבים אחרים.
מדהים לדעת שכדי לרכוש חלקת קבר במקום הזה צריך לשלם קרוב ל-20000 דולר. ומה גדולה התדהמה כאשר אין שם חנייה, אין שבילי גישה מסודרים, אין ברזים - רק עזובה, בושה וחרפה. האנשים המבקרים במקום עושים גם את צורכיהם בשטח בית-העלמין באזור הפתוח.
אין שם שמירה - לא שומר ולא שוטר, ומי שבא לבקר שם מרגיש את עצמו בודד, מופקר, ונשאר לו רק להתפלל שבאותו רגע לא יקרה דבר.
מה רבה היתה תדהמתי לפני שבועיים, כשביקרתי שם ונוכחתי לדעת שחיללו הרבה מצבות, שברו הרבה מאוד מצבות בכוונה, ומשום מה לא נודע הדבר ולא התפרסם, כאילו לאיש לא אכפת ויש אדישות למה שמתרחש במקום.
העזובה במקום זועקת מול חומת העיר העתיקה, מול הכותל המערבי, כאילו אולי הם יקומו ויוציאו את המקום הזה מעזובתו.
במשך כל השנים, עד 1967, זעקה ממשלת ישראל נגד הממלכה ההאשמית של חוסיין מלך ירדן על חילול הר-הזיתים על-ידי הירדנים, אבל אנחנו נמצאים כאן, במקום הזה, ירושלים היא בשליטתנו, בריבונותנו זה 27 שנים, ומה נאמר לעצמנו? למי נזעק? בפני מי נלין? למי נפנה? רק לעצמנו. והאחריות כאן היא של כולם, של הממשלה, של משרד הדתות, של המועצה הדתית בירושלים ושל עיריית ירושלים.
לכן אני מבקש מכל הגורמים האלה, שיקימו מייד צוות שיבדוק את המצב השורר בבית-העלמין בהר-הזיתים, בחלקה הספרדית, ויגיש המלצות לפעולה למען שיפור המקום.
אולי נוכל לגאול סוף סוף את הר-הזיתים, להחזיר את הכבוד לקבורים במקום, להחזיר את הכבוד לצדיקים הקדושים הקבורים במקום, ולהחזיר את הכבוד לעצמנו ולמדינת ישראל.
http://knesset.gov.il/tql/knesset_new/knesset13/HTML_27_03_2012_06-21-01-PM/[email protected]@008.html
צהל הוא גוף פוליטי שמתיימר לחנך את העם