בדיון בכנסת בנושא הנתונים הדמוגרפיים ביהודה שומרון התברר כי אף אחד לא יודע כמה ערבים חיים בשטחי C. "זה מביש. דרוש סקר רשמי".
חזקי ברוך, א' בסיון תשע"ו 07/06/16 15:15ועדת המשנה לעניינים אזרחיים וביטחוניים ביו"ש דנה היום (שלישי) בנושא הנתונים הדמוגרפיים ביהודה שומרון. את הדיון יזם יו"ר הוועדה ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי).
קצין המנהל האזרחי סא"ל אייל זאבי הודה במהלך הדיון כי אין נתונים בדבר כמות הערבים החיים בשטחי C שבשליטת מדינת ישראל. נציג רשות ההגירה והאוכלוסין גילה כי "אין לנו נתונים בדבר יציאה לחוץ לארץ מתוך ערביי יהודה ושומרון בעשור האחרון".
יו"ר הועדה ח"כ יוגב הסביר כי מטרת הדיון הוא להבין מהם מספרי היהודים והערבים בשטחי יו"ש. ''חייבים לדעת זאת כדי להתאים את התשתיות, למשל, או מספר בתי הספר, למספרים האמיתיים.
"בהיותי מח"ט אפרים, האחראי על קלקיליה וטול כרם, ידענו בדיוק מה מספר התושבים. לקח לנו כמעט שנה אבל כל שבוע ספרנו אזור עד שגענו למספר מדויק. מפה ננסה לשער ולמנף וכך נדע את היחס בין היהודים והערבים".
סא"ל אייל זאבי הוסיף כי האחריות על מרשם האוכלוסין מוטלת על הרשות הפלסטינית גם בשטחי C, והרש''פ מעבירים למנהל האזרחי קובץ שלא מפלח בין השטחים ביו"ש. לפי נתוני הלמ"ס הפלסטיני ישנם כ-2.93 מיליון ערבים ביהודה ושומרון.
סא"ל זאבי הוסיף, "בקובץ שלנו אנו מתייחסים לאוכלוסייה הרשומה באיו"ש – שזה כל מי שהגיעו אלינו, אבל לא תמיד כולל את כל האוכלוסיה. לפי הנתונים בידינו 2.93 מיליון אוכלוסיה ערבית ביו"ש. כלומר בעלי ת.ז. פלסטיני, לא כולל ירושלים.
''דרך גשר אלנבי יש פער של 15,800 אלף יותר יוצאים מנכנסים. לאורך 15 השנה האחרונות יש פער של מעל 175 איש שיותר יצאו מאשר שנכנסו", הפתיע זאבי.
יורם אטינגר, לשעבר ציר בשגרירות ישראל בארצות הברית ומנהל לשכת העיתונות הממשלתית, העיר בדיון כי "נציג מתאם הפעולות בשטחים לא הביא את הנתונים של הערבים שיוצאים מנתב"ג. זה חשוב ויש להם את זה".
סא"ל זאבי השיב, "יש לנו ונסנכרן מול רשות האוכלוסין ונעביר. אצל הפלסטינים אין גריעה מהקובץ גם אם עוזבים. הפלסטינים יכולים להגיע לרשום את הילדים ומיד לצאת, ואנו מעריכים שמדובר בכ-15 אלף לשנה.
''לגבי פילוח תמותה ונולדים - הרש"פ לא סופרת את אלו שנרשמו לבתי ספר פרטיים, או תושבי עוטף ירושלים שלומדים במערכת החינוך של ירושלים וגם הם לא נספרים, וכאמור יש את הילדים שנרשמו אבל מרכז חייהם בחו"ל", הסביר זאבי.
ח"כ חיליק בר מהמחנה הציוני בירך על הדיון והביע תמיהה על חוסר הנתונים. "מסתבר שכמעט ולא נעשה דבר בצורה נורמלית בעבר. עם כל ההערכה שיש לי למתפ"ש ולמנהל האוכלוסין, זה שמדינת ישראל לא יודעת כמה פלסטינים חיים בפועל בשטחי C, זה מביש.
"כמה אנשים יש לסורים אנחנו יודעים, אבל אזרחים באחריותנו אנחנו לא. אני מצטרף לקריאת היושב ראש מוטי יוגב לבצע פילוח וגם סקר אמיתי. יש פה את ההיבט הטכני של דאגה לתשתיות, חינוך, בינוי ועוד, ולדעת לתכנן בהתאם. יש גם את ההיבט המהותי, מאחר וראש הממשלה ושר החוץ הפכו למקדמי רעיון שתי המדינות, אני רוצה לדעת מכמה פלסטינים ניפרד או כמה אזרחים פוטנציאליים יהיו במדינה.
"אני קורא לוועדה הזו לברר את נתוני האמת וחושב שצריך לדרוש סקר רשמי של על תושבי שטחי C ולהמשיך ולעורר דיון ציבורי בעניין", הוסיף בר.
חברת הכנסת לשעבר אורית סטרוק הציעה, ''לדרוש את הנתונים בצורה המפורטת ביותר כולל גילאים ומצב אקונומי וצריך לדעת עליהם את הכל. מבחינתי, אפילו אליבא לנתוני דלה-פרגולה, הגענו לשלב שמבחינה מדינית מההיבט הדמוגרפי, המדינה יכולה להרשות לעצמה להחיל ריבונות על שטחי C.
ח"כ מוטי יוגב סיכם את הדיון ואמר, "אני מבקש התייחסות מקצועית ואמיתית לעניין, זו פעם שניה שאנו לא מקבלים תשובות מדויקות. וגם יותר בקרה וביקרות על הלמ"ס הפלסטיני. לא ייתכן שלמדינת ישראל לא יהיו נתונים דמוגרפיים מדוייקים ביהודה ושומרון – זה הבסיס לכל החלטת קבינט, לכל החלטה מדינית, הנתונים צריכים להיות על השולחן".
יוגב הוסיף, "אנו מבקשים לייצר סקר רשמי כולל פילוח לפי מיקום, גיל, פריון ומגמות, כדי שנדבר על נתונים אמיתיים ומבוססים. המל"ל צריך להוביל את הדבר הזה ונוודא שמשרד רה"מ מורה על זה. אני מבקש שפעם הבאה הלמ"ס יופיע פה ויביא את אותן תחזיות דמוגרפיות, גם בהקשר לישראל ובהקשר למה שיודעים להציג. נבקש מרשות ההגירה תשובות על כניסות ויציאות מכל המעברים".
ח"כ יוגב ביקש לקבל לידיו דו"ח ראשוני בתוך שבועיים עם הערכות של המנהל האזרחי ומתאם הפעולות בשטחים לביצוע סקר מקיף מלא ואמיתי.
מקור: http://www.inn.co.il/News/News.aspx/323602