ההתייקרות היא תוצאת סבסוד ממשלתי ישן של מערכות תרמו־סולאריות, המבוססות על עשרות אלפי מראות שמחממות מים - טכנולוגיה שהשימוש בה בעולם צומצם מסיבות כלכליות. התחנות שיחוברו לרשת הארצית נמצאות באזור אשלים ומגיעות יחד לתפוקה ירוקה גבוהה של 242 מגה־ואטהפעלת תחנות הכוח התרמו־סולאריות שהוקמו בשנים האחרונות בנגב תוביל לעליית תעריף החשמל בכ-2%, כך נודע ל"כלכליסט". עליית התעריף היא תוצאת הסבסוד הממשלתי הישן של הקמת מערכות חשמל ירוקות עוד מימי רשות החשמל הישנה, שנוהלה בעבר על ידי הח"כית הטרייה אורית פרקש הכהן ממפלגת כחול לבן. במשק החשמל מעריכים שאם כל המערכות הסולאריות שאמורות להתחבר השנה לרשת החשמל הארצית יפעלו בשטח, אזי הסבסוד הסולארי של המדינה יכביד עוד יותר על הצרכנים.
בחישובי קביעת תעריף החשמל לשנה הנוכחית רשות החשמל מצאה שהסבסוד הסולארי שנקבע בימי פרקש הכהן תפס את המקום הראשון ברשימת הסיבות להתייקרות, עם תרומה של 3.12% לעליית התעריף, זאת מתוך עלייה מתוכננת של כ־8%.
בסופו של יום תעריף החשמל עלה ב־2.9%, לאחר ששר האוצר משה כחלון ביטל את עליית המס על הפחם, ורשות החשמל הכירה בפשרה משפטית שחברת החשמל השיגה מול קרטל ציוד (קרטל GIS) שאמור לשלם לה כ־465 מיליון שקל, שחצי מזה הגיע לציבור בדמות ירידת תעריף החשמל בכ־1% כבר ב־2019, והיתר יוחזר בשנה הבאה, בכפוף לאישור הפשרה בבית המשפט.
מרשות החשמל מסרו בהמשך לפניית "כלכליסט" ש"המתקנים מייצרים 660 ג'יגה ואט לשעה, והם מקרבים אותנו לעמידה ביעדי הממשלה. העלות היא כ־1.8% בתעריף".
תחנות הכוח התרמו־סולאריות קיבלו בשבוע האחרון את אישור רשות החשמל להתחבר לרשת החשמל הארצית. מדובר בשתי תחנות כוח ירוקות שהוקמו באזור אשלים, עם תפוקה של עד כ־121 מגה־ואט לכל יחידה. תחנה אחת תופעל על ידי חברת מגלים (שבבעלות ברייטסורס, קרן נוי וג'נרל אלקטריק), והתחנה השנייה תופעל על ידי שיכון ובינוי, קרן נוי ו־TSK הספרדית.
שיכון ובינוי דיווחה ברביעי האחרון לבורסה על קבלת אישורי ההפעלה הרשמיים. לטענת מגלים, לכל תחנה יכולת אספקה ל־50 אלף משקי בית בשעות שיא הביקוש.
עלות ההשקעה בכל פרויקט תרמו־סולארי נאמדת ב־850 מיליון דולר. הפרויקט הוא חלק ממכרז ממשלתי לתקופה של יותר מ־20 שנה במסגרתו הוקמו שלוש יחידות לייצור חשמל ירוק באזור אשלים: שתי תחנות כוח תרמו־סולאריות זהות בהספק (אבל לא בבעלות) ועוד שדה קרקעי סולארי רגיל, שכבר החל לפעול לפני כמה שנים בהספק של כ־40 מגה־ואט. בניגוד למתקן סולארי רגיל, שמורכב מפאנלים בלבד, התחנות התרמו־סולאריות משתמשות בעשרות אלפי מראות שמחממות מים, כך שהקיטור שנפלט מסובב טורבינה.
https://calcalist.co.il/Article.aspx?gui
רצינו עליונות מוסרית - קיבלנו תעסוקה מבצעית.