לפי התופעה המדאיגה, עורכי דין פוקדים את בתי החולים במטרה להחתים פצועים לחוזים עבור מאבקם מול הוועדות הרפואיות - זאת מבלי שהתברר האם יש לאלו כל צורך בייצוג בשלב זה. מקור במשרד הביטחון: "הם מסתובבים בין מיטות הפצועים, חלקם מצוידים בשקית ממתקים"
https://news.walla.co.il/item/3623776
ביני אשכנזי, מירב כהן
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן התריע אמש (ראשון) על תופעה מדאיגה שהתפתחה בצל המלחמה, לפיה עורכי דין מנסים לנצל את המצב ולהחתים חיילים פצועי מלחמה על שכר טרחה מנופח. זאת, תוך הבטחה לייצגם מול הועדות הרפואיות של צה"ל, וכשטרם התברר האם לאותם פצועים יש כל צורך בייצוג משפטי בשלב הזה.
המבקר לא הסתפק בהתרעה ופנה לשרי המשפטים, הביטחון, האוצר והעבודה בדרישה לפעול ללא דיחוי להסדרת מגבלה על גובה שכר טרחת עורכי דין המייצגים פצועי צה"ל ונפגעי פעולות איבה. זאת, בין היתר בהמשך לפניה שקיבל בעניין נחיצות הסדרת הנושא ממשרד הביטחון.
בעקבות הדברים, פנתה וואלה! לאגף השיקום במשרד הביטחון, שם נחשפו אנשי המשרד לתופעה. לפי מקור במשרד, עורכי דין נצפו "מסתובבים במיטות בין הפצועים, כשחלק אף הגיעו מצוידים בשקית ממתקים".
"זה לא משהו חדש, זה קורה השכם וערב ובמיוחד במלחמות", אמר לוואלה! יו"ר העמותה לזכויות החולה, שמוליק בן יעקב. "מול ביטוח לאומי יש תקרה של שכר טרחה, אולי נכון לעשות את זה גם מול משרד הביטחון. כל מי שגובה שכר טרחה מנופח, במיוחד ברגע רגיש כזה, צריך לעשות חשבון נפש עם עצמו. לא כדאי לחולה לחכות עד אחרי שיצא מבית החולים על מנת להילחם על מה שמגיע לו, אך חשוב שיפעל בשיקול דעת ויבדוק מה מציעים לו".
לשאלת וואלה! האם יש לחיילים הפצועים יש בכלל צורך בשלב הזה בייצוג משפטי של עורך דין, השיבו באגף השיקום של משרד הביטחון: "לא, בשלב הזה, שבו החיילים מאושפזים, המדינה מעניקה להם בחינם את הזכיות שמגיעות להם. גם כשהם עוברים מאשפוז לשיקום מגיעה להם תקופה של ארבעה חודשים בהם מוענקות להם זכויותיהם בחינם. בימים האחרונים, במשרד עלה הרצון להאריך את משך תקופת השיקום הקבועה בחוק לשנה שלמה, ובכל מקרה לחיילים הפצועים אין צורך בעו"ד בכלל, לכל הפחות במשך ארבעה חודשים".
באיזה שלב, לחייל שנפצע, יש צורך בייצוג משפטי של עורך דין?
לאחר השחרור מבית החולים וסוף שלב השיקום, על הפצוע לעבור ועדות רפואיות במטרה לקבוע את מידת נכותו, אם קיימת. בשלב זה, מסתייעים בדרך כלל בעו"ד.
מה אומרים בבתי החולים?
בבית החולים תל השומר, כמו גם בהדסה עין כרם, טענו כי לא מכירים את התופעה. יצויין כי עקב עומס במבקרים, אין ביכולתם לאסור על כניסת עורכי דין שמגיעים במטרה להחתים פצועים על שכר טרחה מנופח.
מה המצב החוקי כיום?
בחוק הביטוח הלאומי ישנה הגבלה על שכר הטרחה שעו"ד יכול לגבות בעבור ייצוג מול הועדות הרפואיות, אולם לא קבועה כל הגבלה דומה בחוק נכי צה"ל.
מביטוח לאומי נמסר לוואלה! כי מוענק "סיוע משפטי חינמי למבקשים קצבה, ללא צורך בעזרת עורך דין שיגבה שכר טרחה בכלל. כלומר, יש תקרה לשכר טרחה, אך אין צורך לתת להם אפילו שקל מקצבתם".
לפני כשלושה חודשים, עברה בקריאה טרומית הצעת חוק מטעם המחנה הממלכתי בעניין הגבלת שכר טרחה עבור פצועי צה"ל שצריכים לעבור ועדות רפואיות. ההצעה התבססה על הצעות חוק דומות שהוגשו בעבר, אולם לא קודמו, ואילו גם הצעה לא קודמה - בשל החלטת ועדת השרים לחקיקה לתמוך בהצעת החוק בקריאה טרומית בלבד. זאת, משום שלאחר מכן, היא לא תקודם עד להכנת הצעת חוק ממשלתית בנושא הרחבת הסיוע המשפטי.
מה אומרים בוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין?
"ועדת האתיקה תראה בחומרה רבה מקרים בהם נעשות פניות יזומות אל נפגעים מצד עורכי דין", אמר לוואלה! עורך דין ערן גולן, יו"ר ועדת האתיקה במחוז תל אביב וחבר המועצה הארצית. "חומרה יתרה תהיה לפניות יזומות הנערכות בין כותלי בתי חולים. ראוי שתוסדר הסוגיה העקרונית של גובה שכר הטרחה במקרים בהם נפגעים נאלצים להיעזר בשירותי עורכי דין לצורך מימוש זכויותיהם, כאשר יש ללמוד מענפים אחרים, כגון נזיקין ותאונות דרכים, בהם בעיקר שכר הטרחה אינו נושא הלקוח - אלא חברת הביטוח. במילים אחרות - על המדינה לשאת בעלות שכר הטרחה של הנפגעים, כמקובל בענפים שונים".
עו"ד עידן קלימן, יו"ר ארגון נכי צה"ל, מסר: "במסגרת רפורמת 'נפש אחת', סיכם ארגון נכי צה"ל עם משרדי הביטחון ומשרד המשפטים על הקמת מחלקה לסיוע משפטי לפצועי צה"ל וכוחות הביטחון. על רקע אלפי הפצועים הפוקדים את בתי החולים מאז פרוץ המלחמה, בכוונתנו לפנות לשר המשפטים על מנת שיזרז את הליך הקמת האגף. אנו מוקיעים את התופעה של עורכי דין אשר מנצלים את מצבם של הפצועים כדי לגבות שכר טרחה גבוה על גביהם. גיבורי ישראל לא צריכים לשלם מכיסם על ייעוץ משפטי על מנת לקבל הכרה על פציעתם למען שמירת המדינה ואזרחיה".
חבר מתאריך 28.11.21
2439 הודעות
בתגובה להודעה מספר 0
כי הוא כבר לא יקבל כמה שהוא החתים - זה יהיה הפרת חוזה
יעני הפוך על הפוך
עו"ד יקללו את היום בו החתימו אנשים תמימים
כי הם יהיו מחוייבים לחוזה עם סכום מקסימום ולא כמה שהם החתימו
אם המדינה רוצה היא יכולה לעשות את זה
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 1.1.13
54524 הודעות, 413 מדרגים, 802 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 1
בדרך כלל הפצועים לא יצטרכו עו"ד, כי לא תהיה מחלוקת שהם נפצעו עקב השירות, ומנסיוני האישי אני מעיד, שגם בקביעת אחוזי נכות - כאשר מדובר במי שנפצע בקרב - הרופאים של משרד הביטחון נדיבים.
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 28.2.18
9580 הודעות, 43 מדרגים, 45 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 1
לקחנו עו״ד מומחה בעניין,חוץ מעצות איך להגיב בוועדה,לא עשה כלום,גם לא הופיע לוועדה,בסוף הבן קיבל אחוזי נכות,העו"ד קיבל 10k העניין שהם שואלים אם יש עו''ד,ואז היחס משתנה.
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 27.11.20
4077 הודעות, 7 מדרגים, 14 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 0
שהלשכה תטפל בזה כמו שעשתה עם עורכי הדין שניסו לשדל עובדים זרים להגיש תביעות נגד חקלאים.
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 27.12.20
2464 הודעות, 11 מדרגים, 6 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 0
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 27.4.09
35898 הודעות, 158 מדרגים, 308 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 4
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 7.11.23
148 הודעות
בתגובה להודעה מספר 0
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 28.8.23
1252 הודעות, 4 מדרגים, 8 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 0
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 13.7.07
13706 הודעות, 78 מדרגים, 143 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 0
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 17.9.18
12746 הודעות, 82 מדרגים, 80 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 0
וגובים אלפי שקלים מתמימים?
מי יטפל בכך?
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד