מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
החלילן
חבר מתאריך 4.8.18
19729 הודעות, 98 מדרגים, 97 נקודות. ראה משוב
יום שלישי י''ז בניסן תשפ''ה
12:22 15.04.25
3. אל תזלזל, התחרות בין בואינג לאיירבוס היא עזה ושזה שוק של עשרות מליארדים בשנה. עשרות אלפי מקומות עבודה בארה''ב ישירות ומאות בתגובה להודעה מספר 1
אלפים בעקיפין. אני מנסה להבין שכתבת בזלזול "שישתמשו במטוסים סינים" זה בגלל שאף פעם לא שמעת על קיומו של תאגיד איירבס והמטוסים שלהם שמקבילים בגודלם ובאיכות שלהם למטוסי בואינג?
קרב הענקים בסוף השנה שעברה חשף הקונסורציום האירופי "אירבוס" את ה-A380, מטוס הנוסעים הענק, שיוכל להוביל 555 נוסעים, וההזמנות מחברות-תעופה ברחבי העולם כבר זורמות. עם זאת, המטוס האמור להמריא לראשונה בשנת 2006, מעורר גם התנגדות; "אין צורך במטוס נוסעים כה גדול", אומרת המתחרה העיקרית, "בואינג", אבל שמועות עקשניות טוענות שגם היא כבר שוקדת על תשובה בדמות מטוס "אולטרה גדול" משלה אייל בירנברג
דמיין את התסריט הבא: יום שלישי בבוקר, היום הראשון של אוגוסט 2006. שני הילדים מצוחצחים, ממתינים על שביל הגישה לבית. מונית מגיחה ומצפצפת. הילדים רצים אליך ואל אשתך, שסוגרת מזוודה אחרונה, ומצביעים לכיוון הדלת. אתה מרים את המזוודות והאישה מסובבת את מנעול הבית סיבוב אחרון. נוסעים לשדה-התעופה, לחופשת קיץ בארה"ב. התורים ארוכים ומתישים. העלייה למטוס מתעכבת עקב בדיקות בטחוניות מחמירות. הילדים דוחקים בך מאחור, אבל אתה לא אומר נואש. אתה יודע שלא מדובר בטיסה רגילה, אלא בטיסת "איר פראנס", שרכשה זה מכבר מטוסי A380 של הקונסורציום האירופי "אירבוס". על אחד מהם אתה ומשפחתך עומדים לעלות. אתם אוחזים בידיות האוטובוס הצפוף, המוביל אתכם אל מסלול ההמראה. אט-אט נחשף בפניכם במלוא הדרו המטוס הענקי. מבפנים הוא שונה מכל מה שהכרתם; אין שורות של כסאות צפופים, ואין מגשי מזון דוחקי-רגליים. כורסאות נוחות ומפתות מפוזרות במרחב ה"לובי", שנראה ממבט ראשון כסלון ענק. אם תרצו -הסלון האווירי של "אירבוס".
שדרת חנויות פטורות ממס בסלון הזה תמצאו כל שתוכלו למצוא בדירה מרווחת. חברת "אירבוס", שהכריזה בטקס חגיגי בסוף השנה שעברה, על המטוס החדש, ה-A380, שקודם-לכן נודע דווקא בשם A3XX, מבטיחה הרים וגבעות. תלי-תלים של תוכניות והודעות לעיתונות נערמות בתיבות הדואר של עיתוני התעופה. איורים של בית-קפה, חדרי מנוחה זוגיים וחדרי מקלחת יוקרתיים על-גבי המטוס הדו-קומתי הם רק חלק מההבטחות. המטוס הוא מטוס הנוסעים הגדול ביותר שנבנה אי-פעם. התוכנית השאפתנית שהציגה החברה כוללת גם שדרת חנויות, שבה יוכלו הנוסעים להעביר את זמנם בקניות פטורות ממס, בעודם חוצים את האוקיאנוס. עד כמה ריאלי המטוס הזה בעידן המתאפיין בצמצום עלויות ובהגדלת הרווחים? המתחרים טוענים שהוא לא ריאלי כלל; ש"אירבוס" עושה כאן תרגיל יח"צני מוצלח, ושבסופו של דבר יותקנו במטוס העצום עוד מאות מושבים; שחדרי השינה המרווחים ייעלמו, הכורסאות הנוחות ייעקרו וכסאות יוצבו בכל מקום. כיום, מתוכנן המטוס לשאת 555 נוסעים - מספר חסר תקדים במונחים השגורים היום במטוסי הנוסעים. בהמשך, יוכל המטוס לשאת אפילו יותר נוסעים. דגם ה-A380-200 מתוכנן לשאת 656 איש. "גם אנחנו השתעשענו ברעיונות כאלה בתחילת דרכנו עם ה-747, אבל מהר מאוד הבנו שהמבחן האמיתי הוא מספר מקומות הישיבה על המטוס, והתעשתנו", אומרים ב"בואינג", המתחרה העיקרית של "אירבוס" האירופית. כמו לכל תוכנית שאפתנית, גם לזו קמים מתנגדים; קבוצת מומחים הטוענת שהטסת מספר כזה של נוסעים במטוס אחד היא בלתי אחראית. ניסיון העבר מלמד, כי באסונות אוויריים כוחות ההצלה והחילוץ בקושי מאתרים ניצולים חיים. תסריט של התרסקות A380 עמוס נוסעים, שבו מוצאים את מותם 555 בני-אדם, הוא אסון שאת ממדיו קשה לתפוס. על אלה בדיוק בונה חברת "בואינג" האמריקאית, כשהיא צופה כישלון להשקעה המאסיבית של "אירבוס" במטוסה החדש. היא מפזרת בכל מקום הצהרות על חוסר-האמון שלה בתפיסת "המטוס הענק". דובריה משדרים ביטחון רב כשהם חוזים שחורות לפרויקט האירופי. "אין ב-A3XX, או בשמו החדש, A380, שום חידוש. היכולת הטכנולוגית ליצור מטוס ענק כזה קיימת מזה זמן רב", אומרים בחברה, המוכרת שנים רבות כספקית מטוסי נוסעים לחברות-תעופה שונות בעולם. הם מסבירים זאת בכך שאין היום דרישה למטוסי ענק, ההופכים את חברות-התעופה לשבויות פיננסיות. חברה שלא תוכל להביא את המטוס לתפוסה מלאה שתכסה את העלויות, תיקלע לקשיים. מצד שני, עומדת "בואינג" ורואה את ההזמנות הגדולות, ואת החוזים השמנים שנחתמים עם "אירבוס" השכם והערב. עד לכתיבת שורות אלה הזמינו חברות-תעופה כמו "איר פראנס", "סינגפור אירליינס", ו"אמירייטס", חברת-התעופה של איחוד האמירויות הערביות, כבר 80 מטוסי A380. התחזית של "אירבוס", אגב, צפתה רק 50 הזמנות עד סוף שנת 2000.
220 מיליון דולר ליחידה החוזים שנחתמים יוצרים סחף בתודעה הכללית בעולם התעופה וגורמים לחברות-תעופה נוספות להביע עניין. כתוצאה מכך, החליטה חברת "בואינג", בניגוד לכל הצהרותיה, לצאת בתוכנית-נגד, עם תשובה ל-A380. "בואינג", המחזיקה בפס הייצור של ה-400-747, המכונה גם "ג'מבו" בשל גודלו (מטוס של יותר מ-400 נוסעים), החלה לערוך בספטמבר האחרון ניסויים במנהרת-רוח על "ג'מבו מורחב", שקיבל את הסימון 747X. ה-747X גדול מעט יותר מהג'מבו המסורתי, ויכול להכיל יותר נוסעים, אולם יכולתו נופלת מזו של ה"אירבוס" החדש. בינתיים, ה-747X לא זוכה להצלחה מרובה. במכרזים שבהם התמודד ראש בראש מול הענק האירופי, ה-A380, כמו המכרז של "סינגפור אירליינס" או "קואנטאס" (חברת-תעופה אוסטרלית שהזמינה 12 מטוסי A380) הוא הפסיד. על-פי תחזית שהכינה "אירבוס" בשנה החולפת, ב-20 השנים הקרובות תהיה בשוק התעופה האזרחית דרישה ל-1,550 מטוסים אולטרה-גדולים (בעלי יותר מ-400 מושבים), מתוכם 1,235 מטוסי נוסעים והשאר מטוסי תובלה. מבחינה זו, הולכת "אירבוס" על חבל דק ומציבה עצמה בעמדה מסוכנת. כדי להחזיר את ההשקעה שלה ושל הספקים והממשלות איתן התקשרה החברה כדי ליצור את ה-A380, צריכה "אירבוס" למכור 780 מטוסים במחיר שאותו היא מציעה היום - כ-220 מיליון דולר ליחידה. דהיינו, היא צריכה לתפוס כ-50 אחוזים מהשוק. משימה לא פשוטה. בעתיד, על-פי "אירבוס", יהיה צורך במטוסים אולטרה-גדולים בגלל הגידול בכמות הנוסעים, ב"בואינג" לא קונים את הטענה הזו. "מעניין שבגלל המחיר הנמוך יחסית שהיא מציעה, הצליחה 'אירבוס' להחדיר לשוק מוצר שהוא לא זקוק לו", אומר גורדון מק'הנרי, מנהל בחטיבת השיווק של "בואינג". רנדי בסלר, סגן-נשיא חטיבת השיווק של "בואינג" מוסיף: "בעוד 15-20 שנה תהיה אולי דרישה למטוס מהסוג הזה. כרגע, אין בו צורך". אבל ב"אירבוס", שהורגלה כבר בתחרות העזה עם "בואינג", נשמעות הערכות שונות לגבי תוכניותיה לעתיד של "בואינג". גורמים במפעל של הקונסורציום האירופי בטולוז טוענים שה-747X הוא "הטעיה זמנית". המטוס נועד למשוך זמן ולתפוס את העין. ב"אירבוס" הכינו תוכנית אסטרטגית, המניחה שעד תום העשור הנוכחי יקום ל-A380 מתחרה מסוכן; מטוס חדש, אולטרה-גדול, מתוצרת "בואינג". מומחי התעופה אינם משלים את עצמם. כך למשל, רווחה ההערכה בסלון האווירי האחרון בפראנבורו, שם הוצגה לראשונה תוכנית ה-A3XX (כפי שכונה אז), כי "בואינג" מתכננת בחשאי מטוס חדש בעל סיפון כפול שייתן תשובה ל-A380. "בואינג" תיתן ל"אירבוס" להוציא את המטוס שלה לשוק. אם תיכווה -"בואינג" תשאיר את התוכניות במגירה. אם תצליח -תשלוף "בואינג" את תוכניותיה ותציע לקראת סוף העשור את המטוס שלה במחירים נמוכים, כדי להציף את השוק ולסגור את הפער שייפתח בינה ובין "אירבוס". גם אם "בואינג" לא תשלוף תוכניות מגירה סודיות, ל-A380 בעל הטכנולוגיות המתקדמות, עוד נכונו התמודדויות קשות מול הדומיננטיות של "בואינג". עוד בשנות ה-70, קנתה החברה הזו מעמד בעולם כמי שמציעה טכנולוגיות חדישות ואמינות, ומלווה את לקוחותיה בתמיכה מוצלחת. כדי לחדור לשוק האמריקאי, צריכה "אירבוס", אם להשתמש בדימוי מהעולם הבאליסטי, פצצת חדירה עם ראש קרב גדול. אחת הפעולות ש"אירבוס" מתעקשת עליה אצל מהנדסי תוכנית ה-A380 היא, למשל, היכולת של טייס A330, או A340 (דגמים קודמים של מטוסי הנוסעים של "אירבוס") מיומן, לעבור קורס בן שמונה עד עשרה ימים, כדי להפוך לטייס A380. "אירבוס" מתעקשת על שמירה על קו אחיד בין מטוסיה בדגמיהם השונים.
שינויים - גם בתא הטייס כך למשל, תוכל חברת-תעופה מסוימת לחלק כרטיסי עליה למטוס עבור טיסה ליעד מסויים, כשהיא מתכננת להטיס מטוס מדגם A340. במקרה בו הביקוש לאותה טיסה יגדל באופן מאסיבי תוכל החברה להחליף את המטוס לדגם A380, בלי להטריד את הנוסעים. כרטיסי העלייה למטוס שלהם יישארו תקפים. אירבוס ממספרת את כסאות המטוס בצורה מודולרית, כך שבמעבר ממטוס למטוס מספרי המושבים של המטוס הקטן יותר יישארו רלוונטים, יחד עם יצירת מקום לנוסעים נוספים. גם בתא הטייס הכניסה "אירבוס" שינויים, שיהפכו את המטוס למפתה יותר לא רק עבור נוסעיה, אלא גם לחברות עצמן ולמועסקים בהן, הטייסים. כך יצרה למשל "אירבוס" מסך דרכו יוכל לראות הטייס מפה של שדה-התעופה ומסלולי ההמראה, ויידע היכן הוא נמצא במקביל אליהם. תא הטייס יכלול גם תצוגות נוספות של עשרות נתונים שיסייעו בידי הטייס להחליט כשבידיו נתונים שלא הופיעו קודם במטוסי נוסעים, כמו תאוצה על-גבי מסלול ההמראה. נשקלת גם אפשרות להכניס אל תא הטייס תצוגה תלת-ממדית למסך הראשי, דבר שלא נעשה בעבר. פרויקט ה-A380 הוא ללא ספק אתגר גדול עבור הקונסרציום האירופי "אירבוס", שחגג בתחילת ינואר את יום הולדתו ה-30. לפני 30 שנה היו מפוזרות ברחבי אירופה חברות-תעופה אירופאיות קטנות, שרק חלמו על יצירת דברים גדולים. ספק אם מישהו מאנשיהן חשב אז על מטוס דוגמת ה-A380. אבל החוסן הכלכלי של "אירבוס" גדול היום מאי פעם. הקונסורציום הוא למעשה איחוד של מספר חברות, הפזורות ברחבי אירופה, ופרויקט ה-A380 הוא פרויקט כלל אירופי. ייצור החלקים מפוזר בין גרמניה, ספרד, בריטניה וצרפת. רק כך יכולה "אירבוס" להשקיע סכום של כמעט 11 מיליארד דולר, כדי להשלים את פיתוח ה-A380. תהליך הרכבתו של המטוס יכול להדגים במדויק את שיתוף הפעולה הזה. כל מפעל באירופה, בו קיים ייצוג למפעלי "אירבוס", התמחה במהלך השנים בייצור חלק מסוים של המטוס. המקומות האלו מכונים ב"אירבוס" "מרכזי מצוינות" - שם יורכב כל חלק שבו מתמחה המפעל. בהרכבה נכללות גם המערכות האלקטרוניות והמכניות. מסעו של ה-A380 יתחיל בהמבורג שבגרמניה, שם ייוצרו המייצב האנכי של זנב המטוס, שבו מתמחים הגרמנים. מיכל הדלק הקדמי והמיכל האחורי יצטרפו אל המייצב במסע לבריטניה, שם ייוצרו שני האלמנטים של הכנפיים. משם יוסעו החלקים לסנט-נזייר שבצרפת, בו מיוצרים אפו של המטוס ומיכל הדלק המרכזי. כל החלקים האלו יובאו למפעל המרכזי של "אירבוס" בטולוז. במקביל, יובאו ממדריד ומקדיז שבספרד המייצבים האופקיים של זנב המטוס ואלמנטים נוספים מגוף המטוס. אפילו במבצע "כוח-מאוחד" ביוגוסלביה לא היתה אירופה כה מאוחדת.
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
סייר
חבר מתאריך 29.3.03
24257 הודעות, 171 מדרגים, 301 נקודות. ראה משוב
יום שלישי י''ז בניסן תשפ''ה
17:07 15.04.25
15. אני לא מזלזל, אבל כשפתחת את התגובה עם ה A380, התחלתי לצחוק... בתגובה להודעה מספר 3
מאז שהכתבה פורסמה, ה A380 הספיק להתחיל לטוס ואף הספיק להפסיק להיות מיוצר בשנת 2021 בשל היותו כשלון מסחרי. ומי, לדעתך, המטוס הגדול ביותר המסחרי שהמשיך להיות מיוצר עד פברואר 2023? בואינג 747 שהחל לטוס בשנות ה 70 של המאה הקודמת...
חבר מתאריך 17.10.07
21865 הודעות
בתגובה להודעה מספר 0
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 6.7.14
13388 הודעות
בתגובה להודעה מספר 1
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 17.10.07
21865 הודעות
בתגובה להודעה מספר 2
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 4.8.18
19729 הודעות, 98 מדרגים, 97 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 1
אלפים בעקיפין. אני מנסה להבין שכתבת בזלזול "שישתמשו במטוסים סינים" זה בגלל שאף פעם לא שמעת על קיומו של תאגיד איירבס והמטוסים שלהם שמקבילים בגודלם ובאיכות שלהם למטוסי בואינג?
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%99%D7%99%D7%A8%D7%91%D7%95%D7%A1_A380
קרב הענקים
בסוף השנה שעברה חשף הקונסורציום האירופי "אירבוס" את ה-A380, מטוס הנוסעים הענק, שיוכל להוביל 555 נוסעים, וההזמנות מחברות-תעופה ברחבי העולם כבר זורמות. עם זאת, המטוס האמור להמריא לראשונה בשנת 2006, מעורר גם התנגדות; "אין צורך במטוס נוסעים כה גדול", אומרת המתחרה העיקרית, "בואינג", אבל שמועות עקשניות טוענות שגם היא כבר שוקדת על תשובה בדמות מטוס "אולטרה גדול" משלה
אייל בירנברג
דמיין את התסריט הבא: יום שלישי בבוקר, היום הראשון של אוגוסט 2006. שני הילדים מצוחצחים, ממתינים על שביל הגישה לבית. מונית מגיחה ומצפצפת. הילדים רצים אליך ואל אשתך, שסוגרת מזוודה אחרונה, ומצביעים לכיוון הדלת. אתה מרים את המזוודות והאישה מסובבת את מנעול הבית סיבוב אחרון. נוסעים לשדה-התעופה, לחופשת קיץ בארה"ב.
התורים ארוכים ומתישים. העלייה למטוס מתעכבת עקב בדיקות בטחוניות מחמירות. הילדים דוחקים בך מאחור, אבל אתה לא אומר נואש. אתה יודע שלא מדובר בטיסה רגילה, אלא בטיסת "איר פראנס", שרכשה זה מכבר מטוסי A380 של הקונסורציום האירופי "אירבוס". על אחד מהם אתה ומשפחתך עומדים לעלות.
אתם אוחזים בידיות האוטובוס הצפוף, המוביל אתכם אל מסלול ההמראה. אט-אט נחשף בפניכם במלוא הדרו המטוס הענקי. מבפנים הוא שונה מכל מה שהכרתם; אין שורות של כסאות צפופים, ואין מגשי מזון דוחקי-רגליים. כורסאות נוחות ומפתות מפוזרות במרחב ה"לובי", שנראה ממבט ראשון כסלון ענק. אם תרצו -הסלון האווירי של "אירבוס".
שדרת חנויות פטורות ממס בסלון הזה תמצאו כל שתוכלו למצוא בדירה מרווחת. חברת "אירבוס", שהכריזה בטקס חגיגי בסוף השנה שעברה, על המטוס החדש, ה-A380, שקודם-לכן נודע דווקא בשם A3XX, מבטיחה הרים וגבעות. תלי-תלים של תוכניות והודעות לעיתונות נערמות בתיבות הדואר של עיתוני התעופה. איורים של בית-קפה, חדרי מנוחה זוגיים וחדרי מקלחת יוקרתיים על-גבי המטוס הדו-קומתי הם רק חלק מההבטחות.
המטוס הוא מטוס הנוסעים הגדול ביותר שנבנה אי-פעם. התוכנית השאפתנית שהציגה החברה כוללת גם שדרת חנויות, שבה יוכלו הנוסעים להעביר את זמנם בקניות פטורות ממס, בעודם חוצים את האוקיאנוס. עד כמה ריאלי המטוס הזה בעידן המתאפיין בצמצום עלויות ובהגדלת הרווחים? המתחרים טוענים שהוא לא ריאלי כלל; ש"אירבוס" עושה כאן תרגיל יח"צני מוצלח, ושבסופו של דבר יותקנו במטוס העצום עוד מאות מושבים; שחדרי השינה המרווחים ייעלמו, הכורסאות הנוחות ייעקרו וכסאות יוצבו בכל מקום. כיום, מתוכנן המטוס לשאת 555 נוסעים - מספר חסר תקדים במונחים השגורים היום במטוסי הנוסעים. בהמשך, יוכל המטוס לשאת אפילו יותר נוסעים. דגם ה-A380-200 מתוכנן לשאת 656 איש. "גם אנחנו השתעשענו ברעיונות כאלה בתחילת דרכנו עם ה-747, אבל מהר מאוד הבנו שהמבחן האמיתי הוא מספר מקומות הישיבה על המטוס, והתעשתנו", אומרים ב"בואינג", המתחרה העיקרית של "אירבוס" האירופית.
כמו לכל תוכנית שאפתנית, גם לזו קמים מתנגדים; קבוצת מומחים הטוענת שהטסת מספר כזה של נוסעים במטוס אחד היא בלתי אחראית. ניסיון העבר מלמד, כי באסונות אוויריים כוחות ההצלה והחילוץ בקושי מאתרים ניצולים חיים. תסריט של התרסקות A380 עמוס נוסעים, שבו מוצאים את מותם 555 בני-אדם, הוא אסון שאת ממדיו קשה לתפוס.
על אלה בדיוק בונה חברת "בואינג" האמריקאית, כשהיא צופה כישלון להשקעה המאסיבית של "אירבוס" במטוסה החדש. היא מפזרת בכל מקום הצהרות על חוסר-האמון שלה בתפיסת "המטוס הענק". דובריה משדרים ביטחון רב כשהם חוזים שחורות לפרויקט האירופי. "אין ב-A3XX, או בשמו החדש, A380, שום חידוש. היכולת הטכנולוגית ליצור מטוס ענק כזה קיימת מזה זמן רב", אומרים בחברה, המוכרת שנים רבות כספקית מטוסי נוסעים לחברות-תעופה שונות בעולם. הם מסבירים זאת בכך שאין היום דרישה למטוסי ענק, ההופכים את חברות-התעופה לשבויות פיננסיות. חברה שלא תוכל להביא את המטוס לתפוסה מלאה שתכסה את העלויות, תיקלע לקשיים.
מצד שני, עומדת "בואינג" ורואה את ההזמנות הגדולות, ואת החוזים השמנים שנחתמים עם "אירבוס" השכם והערב. עד לכתיבת שורות אלה הזמינו חברות-תעופה כמו "איר פראנס", "סינגפור אירליינס", ו"אמירייטס", חברת-התעופה של איחוד האמירויות הערביות, כבר 80 מטוסי A380. התחזית של "אירבוס", אגב, צפתה רק 50 הזמנות עד סוף שנת 2000.
220 מיליון דולר ליחידה החוזים שנחתמים יוצרים סחף בתודעה הכללית בעולם התעופה וגורמים לחברות-תעופה נוספות להביע עניין. כתוצאה מכך, החליטה חברת "בואינג", בניגוד לכל הצהרותיה, לצאת בתוכנית-נגד, עם תשובה ל-A380. "בואינג", המחזיקה בפס הייצור של ה-400-747, המכונה גם "ג'מבו" בשל גודלו (מטוס של יותר מ-400 נוסעים), החלה לערוך בספטמבר האחרון ניסויים במנהרת-רוח על "ג'מבו מורחב", שקיבל את הסימון 747X. ה-747X גדול מעט יותר מהג'מבו המסורתי, ויכול להכיל יותר נוסעים, אולם יכולתו נופלת מזו של ה"אירבוס" החדש. בינתיים, ה-747X לא זוכה להצלחה מרובה. במכרזים שבהם התמודד ראש בראש מול הענק האירופי, ה-A380, כמו המכרז של "סינגפור אירליינס" או "קואנטאס" (חברת-תעופה אוסטרלית שהזמינה 12 מטוסי A380) הוא הפסיד.
על-פי תחזית שהכינה "אירבוס" בשנה החולפת, ב-20 השנים הקרובות תהיה בשוק התעופה האזרחית דרישה ל-1,550 מטוסים אולטרה-גדולים (בעלי יותר מ-400 מושבים), מתוכם 1,235 מטוסי נוסעים והשאר מטוסי תובלה. מבחינה זו, הולכת "אירבוס" על חבל דק ומציבה עצמה בעמדה מסוכנת. כדי להחזיר את ההשקעה שלה ושל הספקים והממשלות איתן התקשרה החברה כדי ליצור את ה-A380, צריכה "אירבוס" למכור 780 מטוסים במחיר שאותו היא מציעה היום - כ-220 מיליון דולר ליחידה. דהיינו, היא צריכה לתפוס כ-50 אחוזים מהשוק. משימה לא פשוטה.
בעתיד, על-פי "אירבוס", יהיה צורך במטוסים אולטרה-גדולים בגלל הגידול בכמות הנוסעים, ב"בואינג" לא קונים את הטענה הזו. "מעניין שבגלל המחיר הנמוך יחסית שהיא מציעה, הצליחה 'אירבוס' להחדיר לשוק מוצר שהוא לא זקוק לו", אומר גורדון מק'הנרי, מנהל בחטיבת השיווק של "בואינג". רנדי בסלר, סגן-נשיא חטיבת השיווק של "בואינג" מוסיף: "בעוד 15-20 שנה תהיה אולי דרישה למטוס מהסוג הזה. כרגע, אין בו צורך".
אבל ב"אירבוס", שהורגלה כבר בתחרות העזה עם "בואינג", נשמעות הערכות שונות לגבי תוכניותיה לעתיד של "בואינג". גורמים במפעל של הקונסורציום האירופי בטולוז טוענים שה-747X הוא "הטעיה זמנית". המטוס נועד למשוך זמן ולתפוס את העין. ב"אירבוס" הכינו תוכנית אסטרטגית, המניחה שעד תום העשור הנוכחי יקום ל-A380 מתחרה מסוכן; מטוס חדש, אולטרה-גדול, מתוצרת "בואינג". מומחי התעופה אינם משלים את עצמם. כך למשל, רווחה ההערכה בסלון האווירי האחרון בפראנבורו, שם הוצגה לראשונה תוכנית ה-A3XX (כפי שכונה אז), כי "בואינג" מתכננת בחשאי מטוס חדש בעל סיפון כפול שייתן תשובה ל-A380. "בואינג" תיתן ל"אירבוס" להוציא את המטוס שלה לשוק. אם תיכווה -"בואינג" תשאיר את התוכניות במגירה. אם תצליח -תשלוף "בואינג" את תוכניותיה ותציע לקראת סוף העשור את המטוס שלה במחירים נמוכים, כדי להציף את השוק ולסגור את הפער שייפתח בינה ובין "אירבוס".
גם אם "בואינג" לא תשלוף תוכניות מגירה סודיות, ל-A380 בעל הטכנולוגיות המתקדמות, עוד נכונו התמודדויות קשות מול הדומיננטיות של "בואינג". עוד בשנות ה-70, קנתה החברה הזו מעמד בעולם כמי שמציעה טכנולוגיות חדישות ואמינות, ומלווה את לקוחותיה בתמיכה מוצלחת. כדי לחדור לשוק האמריקאי, צריכה "אירבוס", אם להשתמש בדימוי מהעולם הבאליסטי, פצצת חדירה עם ראש קרב גדול. אחת הפעולות ש"אירבוס" מתעקשת עליה אצל מהנדסי תוכנית ה-A380 היא, למשל, היכולת של טייס A330, או A340 (דגמים קודמים של מטוסי הנוסעים של "אירבוס") מיומן, לעבור קורס בן שמונה עד עשרה ימים, כדי להפוך לטייס A380. "אירבוס" מתעקשת על שמירה על קו אחיד בין מטוסיה בדגמיהם השונים.
שינויים - גם בתא הטייס כך למשל, תוכל חברת-תעופה מסוימת לחלק כרטיסי עליה למטוס עבור טיסה ליעד מסויים, כשהיא מתכננת להטיס מטוס מדגם A340. במקרה בו הביקוש לאותה טיסה יגדל באופן מאסיבי תוכל החברה להחליף את המטוס לדגם A380, בלי להטריד את הנוסעים. כרטיסי העלייה למטוס שלהם יישארו תקפים. אירבוס ממספרת את כסאות המטוס בצורה מודולרית, כך שבמעבר ממטוס למטוס מספרי המושבים של המטוס הקטן יותר יישארו רלוונטים, יחד עם יצירת מקום לנוסעים נוספים.
גם בתא הטייס הכניסה "אירבוס" שינויים, שיהפכו את המטוס למפתה יותר לא רק עבור נוסעיה, אלא גם לחברות עצמן ולמועסקים בהן, הטייסים. כך יצרה למשל "אירבוס" מסך דרכו יוכל לראות הטייס מפה של שדה-התעופה ומסלולי ההמראה, ויידע היכן הוא נמצא במקביל אליהם. תא הטייס יכלול גם תצוגות נוספות של עשרות נתונים שיסייעו בידי הטייס להחליט כשבידיו נתונים שלא הופיעו קודם במטוסי נוסעים, כמו תאוצה על-גבי מסלול ההמראה. נשקלת גם אפשרות להכניס אל תא הטייס תצוגה תלת-ממדית למסך הראשי, דבר שלא נעשה בעבר.
פרויקט ה-A380 הוא ללא ספק אתגר גדול עבור הקונסרציום האירופי "אירבוס", שחגג בתחילת ינואר את יום הולדתו ה-30. לפני 30 שנה היו מפוזרות ברחבי אירופה חברות-תעופה אירופאיות קטנות, שרק חלמו על יצירת דברים גדולים. ספק אם מישהו מאנשיהן חשב אז על מטוס דוגמת ה-A380. אבל החוסן הכלכלי של "אירבוס" גדול היום מאי פעם. הקונסורציום הוא למעשה איחוד של מספר חברות, הפזורות ברחבי אירופה, ופרויקט ה-A380 הוא פרויקט כלל אירופי. ייצור החלקים מפוזר בין גרמניה, ספרד, בריטניה וצרפת. רק כך יכולה "אירבוס" להשקיע סכום של כמעט 11 מיליארד דולר, כדי להשלים את פיתוח ה-A380.
תהליך הרכבתו של המטוס יכול להדגים במדויק את שיתוף הפעולה הזה. כל מפעל באירופה, בו קיים ייצוג למפעלי "אירבוס", התמחה במהלך השנים בייצור חלק מסוים של המטוס. המקומות האלו מכונים ב"אירבוס" "מרכזי מצוינות" - שם יורכב כל חלק שבו מתמחה המפעל. בהרכבה נכללות גם המערכות האלקטרוניות והמכניות. מסעו של ה-A380 יתחיל בהמבורג שבגרמניה, שם ייוצרו המייצב האנכי של זנב המטוס, שבו מתמחים הגרמנים. מיכל הדלק הקדמי והמיכל האחורי יצטרפו אל המייצב במסע לבריטניה, שם ייוצרו שני האלמנטים של הכנפיים. משם יוסעו החלקים לסנט-נזייר שבצרפת, בו מיוצרים אפו של המטוס ומיכל הדלק המרכזי. כל החלקים האלו יובאו למפעל המרכזי של "אירבוס" בטולוז. במקביל, יובאו ממדריד ומקדיז שבספרד המייצבים האופקיים של זנב המטוס ואלמנטים נוספים מגוף המטוס. אפילו במבצע "כוח-מאוחד" ביוגוסלביה לא היתה אירופה כה מאוחדת.
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 6.8.14
6966 הודעות, 33 מדרגים, 66 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 3
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 30.7.24
264 הודעות
בתגובה להודעה מספר 3
מטוס ה 380 הוא כישלון מהדהד, לא בגלל הטכנולוגיה והנוחות, אלא דווקא עקב גדלו העצום.
ואגב, ייצורו הופסק כבר מזמן עקב כך.
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 2.4.12
24287 הודעות, 131 מדרגים, 238 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 3
יש להם מטוסים הרבה יותר טובים, בעיקר הצרי גוף שלהם להיט יחסית.
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 29.3.03
24257 הודעות, 171 מדרגים, 301 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 3
מאז שהכתבה פורסמה, ה A380 הספיק להתחיל לטוס ואף הספיק להפסיק להיות מיוצר בשנת 2021 בשל היותו כשלון מסחרי.
ומי, לדעתך, המטוס הגדול ביותר המסחרי שהמשיך להיות מיוצר עד פברואר 2023? בואינג 747 שהחל לטוס בשנות ה 70 של המאה הקודמת...
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 9.9.14
30222 הודעות, 64 מדרגים, 88 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 0
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 4.1.20
16806 הודעות, 28 מדרגים, 45 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 5
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 2.4.12
61216 הודעות, 416 מדרגים, 813 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 7
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 2.4.12
26503 הודעות, 166 מדרגים, 332 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 0
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 15.12.19
6519 הודעות
בתגובה להודעה מספר 0
עוד מתנה של טראמם לבוחרים שלו.
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 4.1.20
4256 הודעות, 27 מדרגים, 31 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 0
ויהיו עוד.
ארה''ב - מעצמה שוקעת, סין - עולה.
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד
חבר מתאריך 16.6.14
13227 הודעות, 65 מדרגים, 121 נקודות. ראה משוב
בתגובה להודעה מספר 12
מכתב זה והנלווה אליו, על אחריות ועל דעת הכותב בלבד