בס"דחיזוק יומי - ד' כסלו
פרשת - "תולדות" - כיצד תתחבר אל הקב"ה?
אדם מבוגר כבן שבעים היה נוהג להגיע לבית המדרש וללמוד מספר שעות.
באחד הימים נפגש איתו אחד הרבנים. שאל אותו המבוגר: "כבוד הרב, באיזו מסכת אתם עוסקים היום?"
השיב לו הרב: "אנו באמצע לימוד מסכת קידושין".
אמר לו האיש: "אתה יודע שגם אני לומד מסכת קידושין? יודע אתה כמה זמן אני לומד אותה? ארבעים שנה! ועכשיו אני בדף מ‘. בארבעים שנה הספקתי ארבעים דף".
הרב ההמום שאל אותו: ”איך לא התייאשת? מה נתן לך את הכח להמשיך?“
השיב לו האיש: "וכי קלה היא בעיניך ששק של גידים
ועצמות יוציא מפיו את המילים ’אמר אביי, אמר רבא, אמר רב חסדא? רק להוציא את המילים האלה מהפה עושה לי אושר. כלומ‘ניק שכמוני זוכה להידבק באמוראים אביי ורבא? אז שיקח ארבעים שנה..."
*"וַיִּתְרֹצֲצוּ הַבָּנִים בְּקִרְבָּהּ וַתֹּאמֶר אִם כֵּן לָמָּה זֶּה אָנֹכִי וַתֵּלֶךְ לִדְרֹשׁ אֶת יְהוָה" (בראשית כה, כב)*
מה פרוש ההתרוצצות של הבנים? מפרש רש"י: ”רבותינו דרשוהו לשון ריצה, כשהייתה רבקה עוברת על פתחי תורה של שם ועבר, יעקב רץ לצאת. עוברת על פתחי עבודת אלילים, עֵשָו רוצה לצאת“.
מדוע רצה יעקב לצאת מרחם אמו? הרי העוּבר במעי אמו מרגיש הרגשה עילאית, כמו שאומרים חז"ל - נר דלוק לו על ראשו, וצופה ומביט מסוף
העולם ועד סופו... ומלמדין אותו כל התורה כולה (נידה ל)
יעקב לומד תורה מפי מלאך, מה יש לו לחפש בחוץ?
יש לומר שהלימוד במעי האם - אין בו עמל, ”מלמדין אותו תורה“, הכל נקלט אצלו מהר.
יעקב רצה לצאת לאוויר העולם, ללמוד עם עמל ויגיעה, ללכת לבית מדרשם של שֵם ועֵבר ולהתייגע בדברי תורה.
וכי תורה ללא עמל אין שמה תורה? אלא שכאשר אדם מקבל את כל התורה בלי מאמץ ועמל, קשה להתחבר כך אל הקב"ה‘.
אדם שמתאמץ בכל כוחותיו להבין את דברי התורה, ורואה כמה הדברים קשים ומורכבים מעבר לכוחותיו, לאט לאט חודרת ההבנה לליבו שהלימוד והידיעה היא מתנת אלוקים וזה לא "הוא" למד ויודע אותה (עלון דרך הבעל שם טוב)
מלמד אותנו יעקב אבינו שלא הכמות החשובה אלא העמל, לא לחפש כמה אני יודע תורה, אלא כמה באמת אני מחובר אל מי שנתן אותה.
ראוי לכל אדם לנגוע בכל חלקי התורה, לסיים משניות, תנ"ך, שולחן ערוך ומדרשים. לעשות לו סדר לימוד יומי של מספר דקות, בכך יכול להשיג השגות גדולות.
אולם עם זאת, גם אם ראשו לא אוחז בכל הדברים, מספיק שהוא לומד דבר מסוים בו ליבו חושק, ובכך מתחבר את הקב"ה.
מספר דקות ביום של עמל בכל מה שלבך חפץ, יחברו אותך למלך העולם, אל המקום ממנו באת לכאן, אל המקום אליו תשוב, כשאתה לבוּש בגדי משי וארגמן, מעוטר במצוות ולימוד, לחיי נצח נצחים... ("חיזוק יומי" - רונן קרתא)
יום טוב, שבת שלום ובשורות טובות
לגאולת והצלחת עם ישראל ברחמים רבים. אמן!