החופשה הבאה שלך מתחילה כאן
פורום הזעקה אשכול 19696

המכסחת 22.01.1912:51

עד מתי השרים ''החברתיים'' חיים כץ (ליכוד), דרעי וכחלון ימשיכו להפקיר את תושבי דרום ת''א לטובת המסתננים?

כתבה מעניינת ועדיין אקטואלית מאתר מידה:

כחלון, כץ ודרעי נכנעים לשמאל הקיצוני ומפקירים את תושבי דרום תל-אביב

כתבתו של גלעד צוויק

שרי האוצר, הרווחה והפנים חתמו על צו המסרס את ‘חוק הפיקדון’, שנועד לזרז יציאת מסתננים. יוזם החוק, יונתן יעקובוביץ: “ההחלטה מגדילה את הסיכון שהמסתננים יישארו בישראל, בעלות עצומה למשלם המסים”

השרים משה כחלון, חיים כץ ואריה דרעי מכשילים את מאבקם של תושבי דרום תל אביב להוצאת המסתננים מישראל. בימים האחרונים חתם שר האוצר כחלון על הפחתת שיעור הפיקדון שהמסתננים נדרשים להפריש ממשכורותיהם, מ־20 ל־16.5 אחוז בלבד.

על פי החוק שעבר בכנסת בינואר האחרון והחל להיות מיושם במאי, המדינה רשאית לחלט חלק ניכר מהסכום שהופקד, אם המסתנן לא יעזוב את ישראל במועד שנקבע לו. השוט הכלכלי הזה נועד כמובן ליצור תמריץ משמעותי לטובת העזיבה, אך ההפחתה הנוכחית פוגעת בו והיא עלולה להפוך את החוק לחסר שיניים. בנוסף, גם שיעור ההפרשה שהמעסיק נדרש לשלם ירד על פי הצו מ-16.5 ל-12.5 אחוז.

“הצו של שר האוצר פוגע בחוק הפיקדון ובתושבי דרום תל אביב”, אומר ל’מידה’ יונתן יעקובוביץ, ראש ‘המרכז למדיניות הגירה ישראלית’ ויוזם ‘חוק הפיקדון’. לדבריו, החוק שיזם “נועד לעצור את זרם הכספים שהמסתננים שולחים למדינות המוצא, ולייצר תמריץ ליציאה מישראל. מדובר בכלי חשוב במיוחד להתמודדות עם תופעת ההסתננות”. אגב, בהצעה המקורית שיעור ההפרשה היה אמור לעמוד על 40 אחוז, אך בסופו של דבר גובשה פשרה של 20 אחוז. כעת החליט שר האוצר לקצץ את ההפרשה באחוזים נוספים.

“שר האוצר מודאג מהאפשרות שהחוק יעלה את מחירי המנות במסעדות בשקלים בודדים – חשש לא מבוסס כשלעצמו – אבל בטווח הרחוק ההחלטה שלו מגדילה את הסיכון שהמסתננים יישארו בישראל, בעלות עצומה למשלם המסים שייאלץ לממן שירותים במיליארדי שקלים עבור אוכלוסייה זו”, אומר יעקובוביץ.

במשרד הרווחה הפנו אותנו למשרד האוצר בבקשה לתגובה. באוצר אישרו את הכוונה להפחית את סכום ההפרשה לפיקדון, אך סירבו להתייחס לתוכן טענותיו של ראש ‘המרכז למדיניות הגירה ישראלית’.

שותפו של כחלון להחלטה הוא שר הרווחה חיים כץ (ליכוד), שהחוק הסמיך אותו ואת שר האוצר לחתום על צו ההפחתה. ההחלטה טעונה גם אישור של שר הפנים אריה דרעי, הצפוי לחתום על הצו, וכפופה לאישור ועדת העבודה והרווחה שבראשה עומד ח”כ אלי אלאלוף (כולנו) שהביע בעבר הזדהות עם אוכלוסיית המסתננים כאשר נהג בזלזול כלפי פעילת השכונות שפי פז והעלה את השוהים הבלתי חוקיים מאריתראה ומסודאן לדרגת “אזרחים”.

“דרעי פוגע בצביון היהודי”

הצעד של כחלון נובע מלחץ כבד של ארגוני שמאל קיצוני ובעלי המסעדות, שחברו לאוכלוסיית המסתננים כדי להילחם ב’חוק הפיקדון’. “אנו קוראים לכם למנוע את תוצאותיה הרות הגורל של הפעלת קרן הפיקדון”, כתבו ארגוני השמאל לשר דרעי וליו”ר ועדת הפנים דודי אמסלם (ליכוד). לדבריהם, ההסדר החדש “יפגע באופן דרמטי ביכולתם (של המסתננים) להתקיים בכבוד”, ויהפוך את שכונות דרום תל אביב “לאזור משבר הומניטרי”.

פעילת השכונות שפי פז, תומכת נלהבת בחוק הפיקדון, מבהירה כי תושבי דרום תל אביב דווקא יסתדרו היטב אם החוק יוביל לדילולה של אוכלוסיית המסתננים, ומפנה אצבע מאשימה לעבר שרי הממשלה שלדבריה נכנעו ללחץ והפקירו את תושבי השכונות.

“שלוש שנים עבדו על החוק הזה, ובמחי חתימה אחת של אנשים שלא בקיאים בחומר – החוק סורס וכל העבודה עליו ירדה לטמיון”, היא זועמת. “העיקר ששרי האוצר, הרווחה והפנים, כמו גם המסעדנים והלטפנים מרוצים. שר הפנים דרעי רוכב על השקופים מקלון לקלון. דווקא הוא, כשר הפנים, אמור להיות בקי בחומר ולדעת שחוק הפיקדון הוא חוק מידתי, הגיוני וקריטי מאין כמוהו. מה לו ולבתי הכנסת שהפכו למשתנות ציבוריות? מה לו ולחיי המסחר הערים בשבת? מה לו ולאובדן הצביון היהודי של השכונות? דרעי, בדומה לכחלון וכץ, מעדיף להקשיב למעסיקים ולארגוני זכויות המסתנן מאשר לזעקה של הקהילות החרבות בדרום תל אביב”.

תלויים בחסדי בג”ץ

לחץ הארגונים על שר האוצר להפחית את שיעור הפיקדון נשא פרי, אך בשמאל לא מסתפקים בהצלחה רגעית זו ומעוניינים לבטל כליל את החוק. במרץ האחרון עתרו לבג”ץ שורה של ארגונים נתמכי ‘הקרן החדשה לישראל’, בהם ‘האגודה לזכויות האזרח’ ו’רופאים לזכויות אדם’, בדרישה לבטל את התיקון לחוק מניעת הסתננות.

יוזמי חוק הפיקדון חוששים כי בג”ץ ייענה לעתירה ויפסול את החוק, ולנוכח התבטאויות עבר של בכירים במערכת המשפט – בין אם היועצים המשפטיים השונים, ובין אם שופטי עליון הצפויים כנראה לדון בעתירה – החשש הזה בהחלט מבוסס. היועץ המשפטי לכנסת, עו”ד איל ינון, טען למשל באחת מישיבות ועדת הפנים כי החוק מעלה” קשיים חוקתיים”, העלולים בסיטואציה מסוימת “להביא לפסילתו של הסדר זה”. עו”ד תומר רוזנר, יועמ”ש ועדת הפנים שדנה בהצעת החוק, חיווה את דעתו כי הדרישה מהמסתנן להפריש חלק ממשכורתו לפיקדון “מעוררות בעיות חוקתיות קשות ביותר”.

נשיאת העליון מרים נאור התייחסה גם היא בעבר לחוקים שנועדו לזרז יציאתם של מסתננים מהארץ, ופסקה כי “תכלית כזו היא בלתי ראויה”. נאור אף הוסיפה כי “המדינה אינה רשאית להפעיל סנקציות או כל אמצעי אחר” נגד מסתננים, “במטרה לשבור את רוחם”.

נאור ושופטי העליון, המשהים זה למעלה משנה את פסיקתם בנוגע לעתירה על הרחקת מסתננים למדינה שלישית, כנראה פחות מוטרדים מקשיי התושבים הישראלים בדרום תל אביב. כפי שתיארנו בהרחבה ב’מידה’, אזור דרום תל אביב הולך וקורס, והמסתננים הופכים לרוב מוצק בשכונות בעוד הישראלים נוטשים. במקביל, הביטחון האישי של התושבים הישראלים מצוי בשפל חסר תקדים, כאשר לפני נתוני המשטרה לא פחות מ-62 אחוז מתושבי השכונות חוששים לצאת מהבית בלילות, ו-40 אחוז חשים חוסר ביטחון פיזי גם בין כותלי ביתם.

לדברי פז, פסילה של חוק הפיקדון על ידי שופטי בג”ץ, כמו גם ההמתנה מורטת העצבים לפסיקת העליון בסוגיית ההרחקה למדינה שלישית, עלולות להיות הרסניות עבור תושבי דרום תל אביב. “פעילי השמאל כל הזמן אומרים למסתננים שבישראל חוק הוא לא חוק, ושאם ימתינו בסבלנות בג”ץ ידאג לבטל את החוק נגדם”, היא אומרת. “לצערי הרב ההנחיות האלו מוכיחות עצמן כל פעם מחדש. הגיע הזמן שמשרדי הממשלה יתחילו להפגין נחישות במאבק נגד המסתננים. אחרת, הממשלה הנוכחית תיזכר בהיסטוריה כזו שנתנה יד להתרוקנותו של דרום תל אביב מתושביו הישראלים”.

https://mida.org.il/2017/06/22/%D7%...
העבר לפורום אחר
העבר לפורום:
סיבה:
מזג אשכול
מזג עם פוסט מספר:
סיבה:
תגובה חדשה
כותרת:
תוכן:
סמיילים:
הצג
עריכת אשכול
כותרת:
תוכן:
סמיילים:
הצג