החופשה הבאה שלך מתחילה כאן
פורום בית המדרש אשכול 25001

פיניקית 21.06.2014:53

שאלה (74) לגבי פסלים

עבר עריכה לאחרונה בתאריך 15.07.20 בשעה 05:06 על-ידי גבעתי (מפקח)

עכשיו שמתחילים להוריד פסלים בכל מיני מקומות, יש דיעות בהלכה לגבי פסלים? מה היתה הגישה כשדעאש הרסו פסלים?

האם יש הבדל בין פסל של עבודת אלילים ובין פסל של אדם סתם? יש הבדל בין פסל ואנדרטה?

זכור לי שבבאר שבע רצו להקים פסל של אברהם אבינו. כנראה ירדו מזה, אבל אם היה כזה דבר - מה היתה הגישה אליו?
כח המלך 21.06.2021:00
1. לפני תקופה עלה כאן אשכול בו דנו בעיקרי הדברים - נראה לי שהוא מתאים גם לרוב השאלות שהעלית בתגובה להודעה מספר 0
https://rotter.net/cgi-bin/forum/dc...


בנוגע למצב שהתחדש במקומות רבים בעולם ולפני כן על ידי דאעש (שאגב, עשו את ההיפך מדעת שעניינה הוא חיבור בין החכמה והבינה שבראש למידות שבלב) נראה שההלכה לא תומכת בכך כל עוד הם לא שימשו ובעיקר לא משמשים בפועל לעבודה זרה, כפי שמובא שם בקצרה בתגובה 3 כמדומני.

בהצלחה רבה וחודש טוב ומבורך!
פיניקית 22.06.2012:09
2. זה היה הטאליבן בתגובה להודעה מספר 1
טעיתי.. לא דעאש. אבל הסיבה שהורידו את הפסלים היה בגלל שהם היו עבודה זרה. לא עשו שם אירועים דתיים יותר, בגלל שהאוכלוסייה התאסלמה אבל זו היתה ההסטוריה של הפסלים.


עברתי על התשובה שלך אבל לא מצאתי תשובה לשאלות שלי. זה טוב או רע שמורידים פסלים? נראה מהתשובה שבמיוחד במקרה של הטאליבן, הם פעלו נכון

השאלה גם תקפה לגבי כנסיות. כשעוברים ליד כנסיה חרבה, אומרים "ברוך שעקר עבודה זרה מארצנו" ומתפללים שימשיך לעקור. אז אנחנו בעד שמירת מבנים כאלה או הריסתם?

כח המלך 23.06.2000:26
3. אוקיי - אני לא רב מוסמך ובטח לא בנושאים רגישים כאלה אבל לכאורה ההלכה דורשת להחריב כל מקום של עבודה זרה בתגובה להודעה מספר 2
ובפרט מקום פעיל אבל רק במצב שיד ישראל תקיפה וזה לא יגרום לחשש של שנאה שתוביל לפיקוח נפש.

ברור שאין מה לשמור משהו שכל מטרתו היא לעקור אותנו ואת אמונתנו בבורא העולם, אבל לא ראיתי מישהו שדוחף להרוס באופן יזום, כנראה בגלל שיד ישראל עדיין לא באמת תקיפה...

אגב, כדאי לדעת שכנסיות הם מקום עבודה זרה עבורנו, אך לא ממש עבור מי שאינו יהודי (ברוב המקרים לפחות).
יהודי מוזהר על השיתוף - אסור לו לחשוב / לומר שהבורא מתגשם ומתגלה דרך אדם או כל ממוצע מפסיק (שלוקח כח כביכול גם לעצמו) באופן בלעדי, לגוי השיתוף לא נחשב כעבודה זרה גם אם רצוי שלא יעשה זאת.

אז לעניות דעתי כרגע אין מה לעודד זאת בדווקא אך גם אין סיבה להצטער מכך מדי, בשים לב ללשון הברכה "ברוך שעקר..."

והעיקר שנהפוך בצורה המותרת והראוי'ה (מה שרק חכמים מיוחדים רשאים לעשות) גם דברים שהיו נחלת עבודה זרה לסיוע בעבודת השם בדוגמת שם החודש הזה 'תמוז'.
ושנזכה להבנה המושלמת גם בנושא רגיש זה על ידי משיח צדקנו בגאולה האמיתית והשלמה תיכף ומי"ד ממ"ש!
חודש טוב ומבורך!

consilium_322 23.06.2019:44
4. יש הבדלים... כן בתגובה להודעה מספר 0
מסכת עבודה זרה כתוב:

שאל פרקלוס בן פלוסלוס את רבן גמליאל בעכו שהיה רוחץ במרחץ של אפרוטידי אמר לו כתוב בתורתכם ולא ידבק בידך מאומה מן החרם (דברים יג יח) מפני מה אתה רוחץ במרחץ של אפרוטידי אמר לו אין משיבין במרחץ כשיצא אמר לו אני לא באתי בגבולה היא באה בגבולי אין אומרין נעשה מרחץ נוי לאפרוטידי אלא נעשית היא אפרוטידי נוי למרחץ דבר אחר אם נותנין לך ממון הרבה אתה נכנס לבית עבודה זרה שלך ערום ובעל קרי ומשתין בפניה וזו עומדת על הביב וכל העם משתינין בפניה. לא נאמר אלא אלוהיהם, את שהוא נוהג בו משום אלוה אסור ואת שאינו נוהג בו מנהג אלוה מותר.

יש הבדל בין צלמים ופסלים, שהם נעשים לצורך אלוהות ועבודה זרה זה ידוע שצריך לבער הרע..

כשזה נעשה משום נוי אין בזה הרבה, כשזה נעשה כחלק מאמונות ולצורך לימודי או יצוגי זה שונה..

בכלל נוהג היום עניין לשמר הפסילים וכו..
משום עיניין של שימור ולימוד הסטורי. בפרט שאין בהם ערך אלוהי יותר כי אין להם יותר עובדים ולא בית פולחן אז זה שונה מבעבר..
אנדרטאות כנ"ל זה לא בעל ערך פולחני אחר מיצג אומנותי..

רק שאנחנו לכתחיחה לא עושים דברים כאלה כצלמים ופסלים שלמים גם כאמנות.. אלא מטילים מום וכו.. אבל אם זה כבר קיים על ידי גוי בלי רעיון דתי זה שונה
פיניקית 24.06.2001:42
5. רוב העולם עובדי עבודה זרה בתגובה להודעה מספר 4

ערכתי לאחרונה בתאריך 24.06.20 בשעה 01:47 בברכה, פיניקית

אז המשפט הזה לא נכון:
"בפרט שאין בהם ערך אלוהי יותר כי אין להם יותר עובדים ולא בית פולחן אז זה שונה מבעבר.."

בתרבות המוסלמית והנוצרית-פרוטסטנטית אין פסילים, בגדול. בשאר התרבויות יש פסילים ואלילים. במקרה, בדיוק עכשיו יש איזשהו חג הודי שבו מוציאים אלילים מהמקדש ועושים איתם סיבוב בכרכרה

בוויקי באנגלית זה כנראה כל כך ברור להם שהם לא מסבירים מה זה אומר "להוציא את האל מהמקדש":
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rat...


במקרה של הפסלים שהטליבאן הרסו, זה כנראה נכון שלא עבדו אותם יותר. אבל מפריע לי שההבדל ביננו הוא לא מהותי.

מה באמת ההבדל ביננו? שאצלנו אנחנו מחכים שיהיה לנו מספיק כח ולא נפחד מה אחרים אומרים? שאצלנו אנחנו מחכים שמישהו אחר יעשה את העבודה? אנחנו באמת שמחים שאנחנו רואים כנסיה הרוסה? יש הבדל בין כנסיה עתיקה שנחרבה לפני שנים וכנסיה שנשרפה אתמול? זה משנה אם מדובר בכנסיה פעילה או לא? ומה אם יהודים הם אלה ששרפו אותה? אנחנו בעד או נגד? נברך על הריסתה או לא?

ומה עם מקדשים אחרים? ומה עם פסטיבלים אליליים בישראל? ומה אם גוף נוצרי אוונגליסטי ירצה לערוך תפילות בכנסיה עתיקה חרבה?

שזה פותח נושא אחר לגמרי, במאמר לגמרי מוסגר, שיש עוד מקרים בהם יש שוני בין הראיה המערבית-מודרנית ולבין התפילה והרצון היהודיים, והיהודי המערבי מודרני נמצא במבוכה.

למשל, יש בעיה לאנשים עם עובדות זרות ממקומות מסויימים, כי בהחלט יכול להיות שלעובדת יש מקדש קטן בחדר, ושהיא מתפללת לאליל שלה.

מצאתי שו"ת בהקשר ששם כתוב:
"לכתחילה מי שמעסיק עובד זר שהוא עובד עבודה זרה צריך להתנות אתו מראש שלא יכניס לבית את צלמיו, כדי לקיים "ולא תביא תועבה אל ביתך". וכאן עוד מדובר על צלב, לא על אליל ממש.

https://www.yeshiva.org.il/ask/1064...

והיתה לי קרובת משפחה שזה מה שהיא עשתה. מבחינתי, התשובה הזו בעייתית לכל הכיוונים. אם עבודת אלילים בעייתית, אז העובדת לא צריכה להיות פה בכלל בארץ. זה לא עוזר שהיא תלך ליהודי אחר פחות מקפיד ותעבוד את האליל שלה אצלו. ומצד שני, איך אנחנו אומרים למישהו לא לקיים את מצוות דתו רק כי הוא עובד אצלנו? ואם האליל שלה יהרס, אנחנו נשמח? ומה עושה יהודי בחו"ל?

מזכיר לי סיפור חמוד על סינית שהיתה מכניסה מטבע למחשב כל פעם שהוא עבד כדי להודות לאל בפנים. עד שהיא הרסה את המחשב. אולי היה פחות חמוד אם היה מתרחש בארץ. בכל מקרה, זה לא כל כך פשוט להגיד לאדם לא לעבוד אלילים, כאשר זו התרבות והחיים שלו.

מעבר למה עושים כאשר יש פסל ממש אצלי בבית, מישהו כתב הלכות עבודה זרה לעידן המודרני?

אז נכון שכל זה לא קשור להפלת הפסלים הנוכחית, ששם אין אלילים. וזה לא קשור לפסל שכבר איבד ממשמעותו. אבל גם לא חסר פסלים שעבורם זה כן אקטואלי. אז מה התגובה שלנו?

גם היה מעניין לראות את התגובה בארץ אם באמת היו מקימים פסל של אברהם אבינו. יש לי הרגשה שאז היינו רואים הפלת פסל אצלנו
כח המלך 24.06.2002:32
6. דברייך מעניינים ומעוררים ואכן צריך לפעול שלא ישתיקו רבנים שחושבים להתבטא בנושא באופן ברור על פי תורה בתגובה להודעה מספר 5
וכך אנחנו נדע יותר מה נדרש מאיתנו באופן כללי ופרטי.

לעניין הנוצרים, שוב אדגיש שהבעי'ה לנהוג כמותם היא לא שלהם אלא שלנו (שזו סכנה חמורה יותר לעיתים כי היא כביכול סמוי'ה) וכפי שהרמב"ם מביא לקראת סוף הלכה ד' מפרק י"א בהלכות מלכים (פסקה די ארוכה שהושמטה בחלק מהמהדורות בשל הצנזורה) שעניין הנוצרי ימש"ו והמשוגע המוסלמי הי'ה כדי לנסות אותנו אך לא פחות מכך כדי שעיקר דברי התורה יגיע לכל מקום בעולם גם אם בסילוף ויגרום להם לעזוב את העבודה זרה ולמרות שהם טועים לגמרי להכין את העולם כולו בנבואות שעיקרן נכון וכשיתגלה מלך המשיח האמיתי מיד יכירו כולם בטעותם ויבינו את האמת בקלות...
והאמת שמלבד חלק (שהוא אמנם די גדול ומשמעותי) מאסי'ה ודרום אמריקה כמעט אין עובדי עבודה זרה בעולם באופן האסור ממש ובטח שלא רוב העולם - יותר קרוב לרבע או אפילו לחמישית להערכתי.

אכן יש בעי'ה חמורה בשהות גויים בארץ משום "לא תחנם" שעיקרו הוא כדי שלא נלמד מעבודתם המעוותת ורק לציין שהאיסור שוודאי שיש בנצרות ובאיסלם הוא בעצם פתיחת "דת" חדשה והצהרה כאילו דברי הקב"ה שהם נצחיים נתונים ח"ו לשינוי.

ידוע לי על רבנים שכתבו תשובות רבות בנושא (לא יודע אם גם ספרים שלמים) אבל לא הבליטו את זה כדי לא ליפול טרף לנאו רפורמים, פרוגרסיביים בכלל ודומיהם.

שנכוון נכון ונפגע ברצון השם בלי לפגוע באף אחד שלא צריך להפגע בדרך.
רובוט 05.07.2004:41
7. אסור לעשות שום פסל ואפילו בתגובה להודעה מספר 0
אם לא מתכוון לפסל אלא רק עושה צורה של בעל חי או כל דבר אחר שהוא דמות אסור זה רמבם מפורש שאיני זוכר כעת את מקומו.
לגבי אם צריך לשבור שרואים כזה דבר אז לכאורה רק פסל ממש צריך לשבור ויש על זה מצוה מהתורה דבר שלא עבדו אותו אין מצוה מהתורה לשבור אותו כך בפשטות. אבל לקנות פסל כזה ודאי שאסור גם אם לא עבדו אותו.
העבר לפורום אחר
העבר לפורום:
סיבה:
מזג אשכול
מזג עם פוסט מספר:
סיבה:
תגובה חדשה
כותרת:
תוכן:
סמיילים:
הצג
עריכת אשכול
כותרת:
תוכן:
סמיילים:
הצג