המשרד להגנת הסביבה ועיריית ירושלים יוצאים בקמפיין הסברה לצמצום זיהום האוויר מכלי צמ''ה ברחבי העיר
המשרד להגנת הסביבה ועיריית ירושלים ממשיכים לפעול לצמצום זיהום האוויר בירושלים. חוק עזר עירוני חדש בבירת ישראל שפורסם בעת האחרונה קובע איסור גורף על הפעלת ציוד מכני הנדסי (צמ"ה) מזהם בכל רחבי העיר, אלא אם הותקן בו מסנן חלקיקים. החלטה זו הופכת את ירושלים לעיר הראשונה בישראל אשר אוסרת על שימוש בכלי רכב מזהמים אלה בסביבה עירונית, והיא המשך ישיר ליוזמות קודמות הכוללות הגבלת כניסה של רכבי דיזל מזהמים לירושלים והכרזה על העיר – אזור מופחת פליטות.
חוק העזר העירוני החדש קודם במסגרת תוכנית רב-שנתית מקיפה (2026-2021) לצמצום זיהום האוויר מתחבורה בירושלים, המבוצעת בשיתוף פעולה עם המשרד להגנת הסביבה. תוכנית זו היא המשך לתוכנית לצמצום זיהום האוויר מתחבורה בירושלים שמטרתה לשפר שיפור של ממש את איכות האוויר בעיר ולהבטיח סביבה בריאה יותר לתושבים ולמבקרים בה.
התוכנית היא נדבך מרכזי בפעילות העירונית הנרחבת לקידום איכות הסביבה וכוללת גם פיתוח תשתיות תחבורה ציבורית מתקדמת כגון רשת הרכבת הקלה, מסלולים ייעודיים לאוטובוסים וחניוני חנה וסע. נוסף על כך, העירייה מקדמת שימוש באופניים באמצעות רשת שבילי אופניים של 200 ק"מ לצד הפעלת מערך עירוני להשכרת אופניים (ירופאן) ומעודדת מעבר לרכבים חשמליים באמצעות פריסת עשרות עמדות טעינה. כל אלה, בשיתוף פעולה עם המשרד להגנת הסביבה, נועדו להפחית את זיהום האוויר ולשפר את איכות החיים בעיר.
חוק העזר העירוני מגדיר כלי צמ"ה מזהם:
כלי בעל הספק של 74-50 כוחות סוס ששנת ייצורו הרשומה ברישיון הציוד ההנדסי היא עד 2012 כלי בעל הספק של 174-75 כוחות סוס ששנת ייצורו הרשומה ברישיון הציוד ההנדסי היא עד 2011 כלי בעל הספק של 749-175 כוחות סוס ששנת ייצורו הרשומה ברישיון הציוד ההנדסי היא עד 2010 בעלי כלֵי צמ"ה מזהמים הפועלים בירושלים יכולים לקבל סבסוד לזמן מוגבל מהמשרד להגנת הסביבה ומעיריית ירושלים להתקנת מסנן חלקיקים לצמצום זיהום אוויר במוסכים נבחרים.
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "נלחמים בזיהום האוויר בירושלים ודואגים לאיכות החיים ובריאות התושבים. חוק עזר עירוני חדש יגביל את השימוש בכלים מכניים והנדסיים מזהמים בירושלים – מהלך פורץ דרך שמשנה את כללי המשחק במאבק לשיפור איכות האוויר בערים בישראל. זהו תקדים לאומי שמסמן התחייבות ברורה לשמור על בריאות הציבור ולהוביל את המהפכה הסביבתית גם ברמה המקומית. ירושלים, כעיר הראשונה שמובילה את המהלך, מוכיחה שאפשר לשלב פיתוח עירוני מתקדם עם שמירה על איכות הסביבה. המשרד להגנת הסביבה ימשיך להרחיב יוזמות מסוג זה לרשויות נוספות ברחבי הארץ, כחלק מהחזון שלנו להפוך את איכות האוויר בישראל למקור של בריאות וחיים טובים יותר לכל אזרחי ישראל".
ראש העיר ירושלים משה ליאון: "שינויי האקלים הם אתגר עולמי, אך הפתרונות מתחילים ברמה המקומית. ירושלים מראה את הדרך והיא מוכיחה שוב ושוב כי אפילו בעיר גדולה וסואנת, ניתן לשמור על הטבע, לקדם פרויקטים לשיפור איכות החיים ושמירה על הסביבה. השקעה באיכות הסביבה היא השקעה בבריאותנו, ותוכניות כמו התוכנית לצמצום זיהום אוויר מתחבורה בירושלים מוכיחות כי יש קשר ישיר בין סביבה נקייה לבין איכות חיים גבוהה יותר. ירושלים היא ההוכחה כי ניתן לשלב התפתחות עירונית מודרנית עם שמירה על הסביבה".