ערכתי לאחרונה בתאריך 02.12.24 בשעה 15:22 בברכה, סופר
ברקע צווי המעצר שהוצאו נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גלנט, גורם במשרד החוץ הבריטי מבהיר בריאיון: "אנו מכבדים את עצמאותו של בית המשפט בהאג".
כיצד אתם מקבלים את העובדה שבית הדין למעשה השווה בין ישראל לחמאס בפסק הדין שפרסם?
"אנחנו מאוד ברורים לגבי החשיבות של שלטון החוק והמשפט ההומניטרי הבינלאומי", הוא אומר במסר ברור, אך ממהר להוסיף באמירה שניתן לראות בה ביקורת אפשרית כלפי בית הדין בהאג שהעניק פסק דין שבו הושוותה ישראל ומנהיגיה לארגון הטרור חמאס ומנהיגיו: "אין שוויון מוסרי בין ישראל, דמוקרטיה, לבין חמאס וחיזבאללה הלבנוני, שהם ארגוני טרור", הוא אומר.
ובאופן פרקטי, האם תעצרו את ראש הממשלה נתניהו כאשר ינחת בלונדון?
"אני לא רוצה להיכנס לשאלות היפותטיות. בריטניה מעולם לא ידעה אירוע כזה שבו נחת לביקור באדמתה אדם שהואשם בידי בית הדין הבינלאומי בהאג".
יש לציין כי שר החוץ הבריטי דיוויד לאמי נשאל על צווי המעצר בדיון שנערך בוועדת החוץ של הפרלמנט הבריטי. לאמי נשאל על ידי חבר הפרלמנט אבטיסאם מוחמד: האם בריטניה תעצור את נתניהו וגלנט.
בתגובה השיב לאמי: "יש שני דברים שאני מאמין בהם בו זמנית. האחת היא חובת היענות לאמנת רומא והאמונה שלנו הן בשלטון החוק והן בהמלצות הבינלאומיות; עלינו להמתין בימים, בשבועות הקרובים, להערות שיגיעו לשגרירות שלנו כדי שנוכל לאכוף את הצווים, או שנקבל הוראות שעלינו לאכוף את הצווים הללו".
מצורף התמלול המלא של הדיון שנערך בנושא בפרלמנט הבריטי ובו אמר לאמי את הדברים:
(תרגום גוגל)
אבטיסאם מוחמד: אז לאור צווי המעצר, ואנו עומדים על החוק הבינלאומי, וזו בהחלט ההחלטה הנכונה, תוך כיבוד המערכת הבינלאומית, האם אתה כשר החוץ והפקידים תמשיך לתקשר ולהיפגש עם אדם שנמצא כעת מבוקש על פשעי מלחמה?
FS (שר החוץ הבריטי): ובכן, על בסיס מה שאמרת לי זה עתה, יש שני דברים שאני מחזיק בו זמנית . האחת היא חובות תחת פסל רומא ואמונתנו החזקה הן בשלטון החוק & IH L ; עלינו להמתין בימים, בשבועות הקרובים, למה שקוראים משתנה הערות יעשה את דרכו אל השגרירות שלנו כדי שיוכל לאכוף, או שנקבל הוראות שעלינו לאכוף את הצווים הללו, אם הם יתעוררו. על פי החקיקה שלנו, סעיף 2 של חקיקת ה-ICC חלה חובה עליי להעביר לבתי המשפט אם אלו ששמותיהם יבקשו להיכנס לארצנו. זה לא מאפשר לי שום שיקול דעת, אני אוציא את זה, אעביר את זה לבתי המשפט, ואז בתי המשפט יחליטו על פי החוק, מתוך הכרה שאנחנו חתומים על חוקי רומא, ואלה נושאים מאוד מאוד חמורים. אָכֵן.
אבטיסם מוחמד: אם נחזור לשאלתי השנייה על צווי המעצר, אני לא חושב שענית על השאלה שלי. אם היו הזדמנויות להיפגש או לתקשר עם ראש הממשלה נתניהו עדיין היה עוסק בדיונים, בהתחשב בעובדה שהוא מבוקש? והאם היה תקדים ליצירת קשר עם מישהו כאשר קיימים צווי מעצר?
FS: ובכן, אני מודיע כמובן על ידי היועץ המשפטי לממשלה ועורכי דין ואני מאמין שיכול להיות מעורבות במצבי חירום, בטח. דעתי היא שעשיתי... יש אנשים שביקרו את העובדה שפגשתי את ביבי נתניהו, אבל אני בהחלט עומד על היכולת לדבר עם ביבי נתניהו על גישה וסיוע, כפי שעשיתי בשבועות הראשונים בתפקיד. להיות מסוגל לדבר על עזה, להיות מסוגל לדבר על נורמליזציה, להיות מסוגל לדבר על לבנון. כדי להיות מסוגל לשאול על דברים כמו יוניפי"ל או התמיכה שלנו בכוחות המזוינים הלבנוניים. אני כן מאמין שאלה עניינים חשובים שדורשים מעורבות של אלה מאיתנו בממשלה. ואני חושב שזה יהיה מאוד בעייתי אם לא היינו מסוגלים לעשות את זה בשם המדינה שלנו, בשם הבוחרים שלנו, בשם כל מי שרוצה לראות את הפסקת האש, מי שרוצה לראות את הסיוע נכנס, מי רוצה לראות את בני הערובה יוצאים החוצה, ואני חייב להיות מסוגל לדבר עם ראש הממשלה אם אני רציני לגבי החזרת אמילי דמארי הביתה. לכן, אני לא יכול לראות נסיבות שבהן לא אדבר על הנציגים הנבחרים של ממשלת ישראל.
מקור: 'מרכז העניינים'