ויסקי, המשקה הנכון בזמן הנכוןויסקי הוא משקה אלכוהולי שמופק בהליך זיקוק מיוחד של מיני דגנים כמו שעורה, שיפון, חיטה ועוד, כשהליך הייצור והתיישנות נעשה בתוך חביות מעץ אלון בדר"כ.
ייצור הויסקי נפוץ מאוד ונעשה במדינות כמו סקוטלנד, אירלנד, קנדה וארה"ב, וכן נעשה בשיטות שונות אך מה שמשותף לייצור הכללי הוא התסיסה של הדגן(או התירס) וזיקוק אחוז האלכוהול ל90% עבור הדגן, ו80% עבור התירס, כל זה לפני הוספה של מים, כשהמטרה היא לשמר את הטעם של הדגן שיוצר את הספירט ולמנוע מסיווג האלכוהול כוודקה.
עובדה מעניינת על ייצור הויסקי היא שמומחים רבים טוענים ש60% מהארומה של הויסקי תלויה בחבית העץ שהשתמשו בה לצורך תהליך ההתיישנות, כך שככל שהעץ איכותי יותר הטעם יהיה בהתאם.
מקור הויסקי הוא במיסיונרים נוצרים מאירלנד שנדדו בספרד ובשבטים המוריים(שם למדו על זיקוק האלכוהול) וכשחזרו יצרו את הויסקי.
לאחרונה בארץ יש טרנד הולך ומתעצם של שתית ויסקי(ולא רק ע"י הומלסים), לכן כדאי מאוד שנעשה קצת סדר בבלגאן ונבין אחת ולתמיד מה המשמעות של כל סוג של ויסקי.
ויסקי אירי
כמו שבטח כבר ניחשתם, מדובר בויסקי שמיוצר באירלנד, האמא של הויסקי, כי לא סתם בגאלית עתיקה המשמעות של ויסקי היא "המים של החיים".
הויסקי האירי מגיע במגוון רחב של סוגי ייצור מסינגל מאלט ועד לבלנדד ויסקי.
בתחום הויסקי הזול(20 דולר ומטה) נוכל למצוא את Bushmills Original(בושמילס אורגינל), בקבוק איכותי שכדאי להחזיק לאנשים ששותים ויסקי על בסיס יומיומי.
Bushmills Original(בושמילס אורגינל) הוא שילוב של לתת מזוקקת וויסקי בהיר מדגן שהתיישן לפחות 5 שנים בחבית של עץ שרי אולורוזו ספרדי, שבשילוב של כל זה נותן לו ארומה של וניל חריף, מה שמאפשר לערבב אותו עם כמעט כל משקה אחר, כשהפייבוריט הבלתי מנוצח הוא ללא ספק אייריש קופי.
בקטגוריה היותר יקרה של 30$-40$ אפשר למצוא את הBlack Bush(בלק בוש), שזה לשם שלו בעקבות התווית הכהה שלו. החומר התוסס בייצור הBlack Bush(בלק בוש) הוא שעורה, וכשהוא מתיישן בחביות שרי ספרדי התוצאה המתקבלת היא ויסקי עם ארומת פירות ואגוזים חזקה, שמשתלבת בצורה חלקה לקוקטיילים איכותיים כמו בלק אנד רד והקוי קוקטייל.
ובקטגוריה של 100$+ אפשר למצוא את Bushmills 1608(בושמילס 1608), ויסקי איכותי שמתבסס על 400 שנות ייצור של ויסקי איכותי.
המרקם הייחודי של הויסקי בנוי על המומחיות של בושמילס להגיע למינון המדויק של דגן מאלט, מה שמביא לויסקי את הצבע הצלול שלו.
ל Bushmills 1608(בושמילס 1608) יש מרקם טופי מיוחד מאוד המשלב וניל, דבש ופירות יבשים, המשקה חם ומזמין את בעל הבקבוק להבין את המלאכה האירית העתיקה של ייצור ויסקי.
ויסקי בלנדד(מעורבב) סקוץ'
ויסקי שמיוצר ב90% מהמקרים בסקוטלנד. הבלנדד סקוץ' כולל בתוכו גם ויסקי מאלט וגם ויסקי מדגן.
הסקוץ' בלנדד נוצר בהתחלה כאלטרנטיבה לסינגל מאלט ויסקי, שנחשב ע"י רבים כויסקי חזק מדי.
המותגים הגדולים ביותר בסוג הזה של הויסקי הם, Johnnie Walker(ג'וני ווקר), J&B, The Famous Grouse, Chivas Regal (שיבס ריגל) ועוד.
בתחום ה30$-40$ אפשר למצוא את ה Compass Box Peat Monster ויסקי שנחשב מאוד כבד, לאנשים בעלי טעם מאוד חזק, יש כאלה שאומרים שהטעם של הPeat Monster הוא טעם שמדשן אותך. הבלנד של הויסקי כולל בתוכו תערובות שהתיישנו בין 10-15 שנים, בהחלט ויסקי שהוא עניין של טעם נרכש.
אם נעלה לתחום ה80$-100$ יש את ה Compass Box Hedonism ויסקי שהוא ללא ספק 100% ויסקי דגן, דבר די נדיר בקרב קבוצת הסקוץ'.
תהליך ההתיישנות של הויסקי, שנעשה בחביות אלון איכותיות בין 12-23 שנים(במזקקות הטובות ביותר הכוללות בין היתר את קמבוס, קלדוניאן וקמרון ברידג'), מקנה לו ארומת וניל, טופי וקוקוס.
ובליגה הגבוהה יותר(מעל 100$) יש לנו את ה Chivas Regal 25 Year Old Scotch Whisky הרולס רויס של הסקוץ', כל טעימה מהויסקי בן ה25 השנים הזה היא פלא.
הויסקי שיוצר ע"י האחים שיבאס בסקוטלנד היה מוערך מאוד כבר החל מ1801, אבל רק ב1909 הגיע הסקוץ' האיכותי הזה לניו-יורק ובאופן מיידי כבש את טעמם של בעלי המעמד הגבוה.
בעל טעם מובהק של משמש ואגס בשילוב מופלא של ארומת פירות, אגוזים, שוקולד ותפוז, כשכל הטעמים הללו משתלבים בצורה מאוזנת ומושלמת.
בורבון ויסקי
ויסקי שהוא 100% ייצור אמריקאי, ספירט מזוקק שנעשה בעיקר מתירס ונקרא על שם מחוז בורבון בקנטאקי, קיים מאז המאה ה-18.
עד כמה בורבון ויסקי אמריקאי אתם שואלים? ב1964 הקונגרס העביר חוק שהכיר בבורבון ויסקי כמוצר ייחודי של ארה"ב וקבע דרישות פדראליות לייצור הויסקי שכוללת לדוג' חובה שהויסקי יהיה מיוצר ממינימום 51% תערובת דגן של תירס, שהזיקוק לא יעשה ליותר מ80% אלכוהול, שתהליך ההתיישנות ייקח לפחות שנתיים יעשה אך ורק בחביות חדשות של עץ אלון מפוחם ועוד דרישות.
בתחום ה30$-40$ אפשר למצוא את Knob Creek Small Batch הוא מתיישן 9 שנים בחביות עץ אלון לבן לפי הסטנדרט האמריקאי, מה שמאפיין את הבורבון הזה היא ארומת המייפל המתוקה שלו, מתיקות מאוד עשירה שמוענקת לו עקב תהליך ההתיישנות שלוקח קצת יותר זמן מהרגיל ומאפשר לו לספוג את הסוכר בעץ.
בקבוצת המחירים של 50$-60$ אפשר למצוא את ה Booker's Small Batch נהיה הויסקי המועדף של חברת בוקר בים מאז שהויסקי הופץ לראשונה ב1992.
ניסוי שתוכלו לעשות עם הויסקי זה להוסיף לו מים, כמויות שונות של מים ישחררו סוגי ארומה וטעמים שונים, החל מארומה חצופה מעושנת עד לארומת כרמל, וניל ופירות.
הויסקי מתיישן בין 6-8 שנים.
ויסקי קנדי
סוג ויסקי שפחות מוכר במחזותינו, ויסקי שלפי החוק הקנדי מחויב להיות מזוקק, מרוסק ומחויב בהתיישנות של לפחות 3 שנים בקנדה בחביות עץ בעלות נפח שלא עולה על 700 ליטר.
במסגרת הויסקי הקנדי נבחן רק ויסקי אחד, שנחשב לויסקי דלוקס בכל סטנדרט שהוא(מחירו עולה על 200$), כמובן מדובר ב Canadian Club 30 year.
הגרסא המוגבלת הזאת שוחררה ב2008 לכבוד 150 שנים של זיקוק הויסקי המפורסם שלהם, ומוכיח כמה ויסקי קנדי יכול להיות איכותי כשהכוונה של המזקק היא טובה(וכשהוא מתיישן 30 שנים!).
ויסקי זה בעל ארומת קינמון חריף ואלון מלא הוא ויסקי שמאוד תרצו לטעום לפני שיגמר, לא ויסקי שצריך להחביא מאחורי קוקטיילים.
הסיבה שתרצו לטעום לפני שייגמר היא שהויסקי הזה יוצר אך ורק ב15,000 בקבוקים, אז כדאי למהר.